Μία από τις πλέον σπαρακτικές πτυχές της γενοκτονίας στη Γάζα είναι ο ανυπολόγιστος ανθρώπινος πόνος για τα παιδιά. Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, γεγονός αδιανόητο.

Ads

Παρά την ανείπωτη τραγωδία, φαίνεται πως ένα σημαντικό μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης διατηρεί μια στάση αποστασιοποίησης, έχοντας είτε συμβιβαστεί με μια κατάσταση αναπόφευκτης σύγκρουσης είτε αρνούμενη να χωνέψει την ανθρωπίνως ασύλληπτη πραγματικότητα.

Μέσα στη γενικότερη απάθεια της ισραηλινής κοινωνίας για τα σκοτωμένα και πεινασμένα παιδιά της Γάζας, μέσα στο σκοτάδι μυαλών και ψυχών, υπάρχει και λίγο φως που παλεύει να δυναμώσει. Είναι κάποιες ριζοσπαστικές ομάδες στο Τελ Αβίβ, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο μέσα από την τέχνη και τον ακτιβισμό.

Η ριζοσπαστική οργάνωση στο Ισραήλ “Γονείς Ενάντια στην Παιδική Κράτηση” συνεργάζεται με καλλιτέχνες για να φωτίσει τις δυστυχίες των παιδιών της Γάζας.

Ads

Η δράση με τίτλο “Innocence Disrupted: Children in Wartime”, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει στην πλατεία Habima του Τελ Αβίβ, 70 αφίσες με ζωγραφιές και εικονογραφήσεις, εστιασμένες στον πόνο και τη δυστυχία των παιδιών.

Σε μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ, η οργάνωση “Γονείς Ενάντια στην Παιδική Κράτηση” καλεί καλλιτέχνες και εικονογράφους να συμπαραταχθούν σε μια καλλιτεχνική διαμαρτυρία που στοχεύει στην καταγγελία των φρικαλεοτήτων που βιώνουν τα παιδιά στη Γάζα μέσω της έκφρασης της τέχνης.

Πολλοί καλλιτέχνες συνέφεραν τα έργα τους, τα οποία εκτίθενται σε έναν δημόσιο χώρο στο Τελ Αβίβ, ως μια προσπάθεια να σπάσουν το φράγμα της σιωπής και της αδιαφορίας.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια καταδεικνύει μια σπάνια στιγμή αυτοαναστοχασμού και κοινωνικής αυτοκριτικής εντός της ισραηλινής κοινωνίας. Μέσω της τέχνης, προβάλλουν τη δυνατότητα για μια πιο βαθιά κατανόηση της ανθρωπιάς που ενώνει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ταυτοτήτων, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Αυτή η καλλιτεχνική αντίδραση ορθώνει έναν καθρέφτη στην ισραηλινή κοινωνία, αντικατοπτρίζοντας τις  βαθιές πληγές στον καμβά της ανθρώπινης ύπαρξης. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να αντικρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να ανταποκριθεί με τρόπο που να επιβεβαιώνει την ανάγκη για ειρήνη, δικαιοσύνη, και ανθρωπιά.

Credit: Erez Harodi

 

Credit: Erez Harodi

 

Ariel Asseo

 

Shahar Sivan

 

Dana Gazit