Χάος επικρατεί στο Ιράν, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα social media.

Ads

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν πραγματοποιούνται, πλέον, σε πανεθνικό επίπεδο, παρά την σκληρή αντίδραση του καθεστώτος. 

Στην πρώτη γραμμή γυναίκες που αψηφούν την καταστολή και τον συντηρητισμό και δε διστάζουν να βροντοφωνάξουν για τα δικαιώματά τους, ενώ αρκετές βγάζουν και καίνε της μαντίλες ή κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

«Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες», φωνάζουν εκατοντάδες γυναίκες.

Ads

image

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Άλλοι πυροβολήθηκαν απευθείας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε η Αμνηστία, επικαλούμενη πηγές στο Ιράν.

Πρόσθεσε ότι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και ανάλυση βίντεο δείχνουν ένα μοτίβο: «οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν παράνομα και επανειλημμένα μεταλλικά σφαιρίδια απευθείας στους διαδηλωτές».

image

Με «ψηφιακό φίμωτρο» κρύβουν τις πολύνεκρες διαδηλώσεις

Το καθεστώς ακόμα αποφασισε να κλείσει την πρόσβαση στο ίντερνετ με τους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο όμιλος παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks με έδρα το Λονδίνο έγραψε στο τουίτερ την Τετάρτη το βράδυ πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει ενώ σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε Instagram και Whatsapp έχει περιοριστεί.

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακά μπλακ άουτ σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης. Αυτή ήταν μια πρώτη προειδοποίηση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ιράν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στο διαδίκτυο «για λόγους ασφαλείας και συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσφατα γεγονότα», όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA της χώρας.

Με σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας οι πολίτες του Ιράν φωνάζουν: «Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας».

image

Εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο

Το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» ηχεί απ’ άκρη σε άκρη του Ιράν. Παράλληλα, οι πολίτες του Ιράν υπενθυμίζουν πως η Μαχσά Αμινί, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δολοφονείται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες γενναίοι άντρες και γενναίες γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, αλλά και στην Ευρώπη.

image

image

Διαβάστε επίσης: Ο «ατυχής» θάνατος μιας Ιρανής

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν και είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη, συνελήφθη «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Στη διάρκεια όμως της σύλληψης, η Αμινί έπεσε σε κώμα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Σημειώνεται ότι μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές στο Ιράν επέβαλαν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που συγκαλύπτουν τις φιγούρες τους στο κοινό.

Η ιρανική αστυνομία αρκέστηκε να δηλώσει πως επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν» και ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, ωστόσο οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ποια είναι η θέση των γυναικών στο Ιράν;

Σύμφωνα με το Associated Press οι Ιρανές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μπορούν να εργάζονται εκτός σπιτιού και δύνανται να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Απαιτείται, όμως, να ντύνονται «σεμνά» στους δημόσιους χώρους, φορώντας δηλαδή χιτζάμπ και μακριές φαρδιές ρόμπες. Ανύπαντροι άνδρες και ανύπαντρες γυναίκες απαγορεύεται να συναναστρέφονται.

Υπεύθυνη για την επιβολή τους είναι η επονομαζόμενη αστυνομία ηθών (morality police) που αποτελείται από άνδρες αλλά και γυναίκες, σταθμεύει σε δημόσιους χώρους και κάνει περιπολίες με σκοπό την καθοδήγηση (guidance patrols).

Η επιβολή των εν λόγω κανόνων είχε χαλαρώσει την περίοδο που ήταν πρόεδρος της χώρας ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί. Με την άνοδο ωστόσο Εμπραχίμ Ραϊσί στην εξουσία το 2021, το πλαίσιο επιβολής άρχισε εκ νέου να αυστηροποιείται στην πράξη. Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, νεαρές γυναίκες έχουν τους τελευταίους μήνες δεχθεί χαστούκια, ξυλοκοπηθεί με ρόπαλα και συρθεί σε αστυνομικά οχήματα.