Επιβεβαίωσε πως ακύρωσε στο παρά… δέκα επίθεση στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των New York Times, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά τελικά ακύρωσε τη διαταγή.

Ads

«Τη Δευτέρα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος που πετούσε σε διεθνή ύδατα. Είμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε χτυπώντας 3 στόχους, όταν ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν. 150 κύριε, ήταν η απάντηση ενός Στρατηγού. Δέκα λεπτά πριν το χτύπημα το ακύρωσα», έγραψε ο Τραμπ, ενώ επιτέθηκε και στον Ομπάμα για τη συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ιράν.

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, έγραφαν νωρίτερα οι Times, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για τη διαταγή. Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τόνιζε η εφημερίδα.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό από Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters ότι ο Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στο Ιράν μέσω Ομάν.

«Στο μήνυμά του, ο Ιράν είπε πως ήταν αντίθετος με πόλεμο με το Ιράν και ήθελε να συζητήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα. Έδωσε λίγη ώρα για να δώσουμε την απάντησή μας αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα αποφάσιζε για αυτό το θέμα» είπε Ιρανός αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.