Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά τελικά ακύρωσε τη διαταγή, αποκαλύπτουν οι New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τραμπ διέταξε τα χτυπήματα ως αντίποινα για την καταστροφή του αμερικανικού drone, χθες Πέμπτη. Μάλιστα έως και τις 19.00 οι στρατιωτικοί και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ήταν ενήμεροι ότι η επίθεση θα διεξαχθεί. 

Ads

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί μετά από έντονες συζητήσεις και διαφωνίες στο Λευκό Οίκο μεταξύ των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας και του Κογκρέσου. Σύμφωνα με αυτούς, ο Τραμπ αρχικά ενέκρινε επιθέσεις σε μια σειρά από ιρανικούς στόχους, όπως ραντάρ και πυραυλικά συστήματα. Εξηγούν μάλιστα ότι η επιχείρηση βρισκόταν στα πρώτα της στάδια όταν ακυρώθηκε. 

Συγκεκριμένα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα και πλοία είχαν ήδη πάρει θέσεις αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα χτύπημα όταν ήρθε η εντολή για την ακύρωση της επίθεσης. Οι NYT αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές αν απλώς ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε γνώμη ή αν η κυβέρνηση άλλαξε τα σχέδιά της για στρατηγικούς λόγους. Επίσης παραμένει ακόμα ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι. 

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν το οτιδήποτε και επιπλέον κανείς δεν ζήτησε να μην δημοσιευτεί το σχετικό άρθρο. 

Ads

Η πιθανότητα μιας επίθεσης στο Ιράν πλανιόταν πάνω από την Ουάσιγκτον όλη την ημέρα της Πέμπτης. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν αντάλλασσαν βολές για τη θέση του drone που κατέρριψε το Ιράν, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει ότι αυτό βρισκόταν στον εναέριο χώρο τους και την Ουάσιγκτον να λέει ότι βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Η Τεχεράνη έδωσε και συγκεκριμένες συντεταγμένες που έδειχναν ότι η κατάρριψη έγινε εντός των εναέριων συνόρων τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τους NYT, τα στοιχεία που παρουσίασε το Τμήμα Άμυνας των ΗΠΑ δεν ήταν σαφή. 

Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο. Η καταστροφή του αμερικανικού drone ήρθε να προστεθεί στο ζήτημα της επίθεσης σε δυο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, συμβάν για το οποίο οι ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης:

Μετά την κατάρριψη του drone ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και βομβαρδισμών του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα ενισχύσουν την πολεμική μηχανή τους στην περιοχή, στέλνοντας ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες», επιπλέον των 1.000 στρατιωτών που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα. 

image

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία
από τη στιγμή που καταρρίπτεται το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ διχάστηκαν για το αν θα αντιδράσουν στρατιωτικά στο συμβάν με το drone.  Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ ήταν υπέρ της στρατιωτικής απάντησης. Αντίθετα οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποιούσαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση που θα εγκυμονούσε κινδύνους για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. 

Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς

Όταν το θέμα έφτασε στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τον Τραμπ να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να ζητήσει την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου προτού προβεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση. 

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, «έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που είναι κακή για την περιοχή. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το Ιράν, όσον αφορά τις μεταφορές βαλιστικών πυραύλων, τους ποιους υποστηρίζουν στην περιοχή και όλα τα υπόλοιπα». 

Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που κατεβαίνει υποψήφια πρόεδρος το 2020 επικρίνει τον Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στην οποία είχε καταλήξει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή η απόφαση του Τραμπ ήταν και η αρχή της μεγάλης έντασης με το Ιράν. 

«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει τα στρατεύματά μας πίσω», λέει η Γουόρεν. «Αντ’ αυτού έχει αποσυρθεί από μια συμφωνία που λειτουργούσε και προκάλεσε ακόμη μια περιττή σύγκρουση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης αυτής. Πρέπει να απομακρυνθούμε από το χείλος του πολέμου». 

Ο Μπεν Ρόουντς, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, επέκρινε επίσης τον Τραμπ: «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η πολιτική δεν είναι παιχνίδι. Οι διπλωματικές συμφωνίες θα πρέπει να τιμώνται και η ιδιοσυγκρασία, η εξυπνάδα και η κρίση του προέδρου έχει σημασία. Δεν έπρεπε ποτέ να φτάσουμε εδώ».