«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε βιαστική και συναισθηματική αντίδραση, αλλά τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να αφήνονται αναπάντητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Όπως είπε «θα αποφασίσουμε για την αντίδρασή μας αφού αναλύσουμε το επεισόδιο διεξοδικά».

Ads

«Δεν μπορώ να κάνω περαιτέρω σχόλια για αυτό το ζήτημα τώρα καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας η κατάσταση θα αναλυθεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πάντως, απέκλεισε κάθε στρατιωτική απάντηση στις «ανεξήγητες», όπως τις χαρακτήρισε, τουρκικές ενέργειες. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε νωρίτερα ότι το επεισόδιο θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Μπορώ μόνο να εκφράσω την οργή μας και την απογοήτευσή μας όσον αφορά αυτές τις κινήσεις χωρίς προηγούμενο από την Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ενώ υπογράμμισε πως η επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί παρά την κατάρριψη του Σουχόι.

Σχετικά με τους δύο πιλότους, τους οποίους Τουρκμάνοι αντάρτες δήλωσαν πως τους έχουν σκοτώσει, η Μόσχα σημειώνει πως δεν έχει «καμία επίσημη πληροφορία» για την τύχη τους. Σημειώνεται πως νωρίτερα, σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε πως ενδεχομένως οι δύο πιλότοι να είναι ζωντανοί. «Δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αξιόπιστη πληροφόρηση μπορεί να έλθει μόνο από το υπουργείο Άμυνας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. 

Ads