Με τους φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή να ενισχύονται, νέα ερωτήματα εγείρονται στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις δύο απόρρητες εκθέσεις της CIA που εκδόθηκαν ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και που προειδοποιούσαν για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας, αλλά δεν προέβλεπαν την πολύπλοκη, πολύπλευρη επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλοι της ισσλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης κατά του Τελ Αβίβ.

Ads

Η πρώτη από τις εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, περιέγραφε την πιθανότητα η Χαμάς να εκτοξεύσει ρουκέτες στο Ισραήλ σε διάστημα αρκετών ημερών. Η δεύτερη έκθεση, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου, βασίστηκε στην πρώτη αλλά ήταν πιο αναλυτική.

Η έκθεση της 5ης Οκτωβρίου εμφανίστηκε σε μια καθημερινή περίληψη των πληροφοριών της CIA που διανέμεται ευρέως στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους νομοθέτες, είπαν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν ενημέρωσαν για καμία από τις δύο εκθέσεις τον Τζο Μπάιντεν ή ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Ούτε η CIA τόνισε τις εκθέσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Λευκού Οίκου ως ιδιαίτερα σημαντικές, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ / Επιβεβαιώνουν ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ πριν την επίθεση της Χαμάς

Ads

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την έκθεση της 28ης Σεπτεμβρίου είπε ότι είχε διατύπωση που προειδοποιούσε για μια πιθανή κλιμάκωση από τη Χαμάς μέσω μεγαλύτερων διασυνοριακών πυρών κατά του Ισραήλ από τη Γάζα.

Οι αναλυτές της CIA γράφουν τακτικά εκθέσεις για τη βία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει κλιμακωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες. Την ημέρα που διαδόθηκε η έκθεση της 5ης Οκτωβρίου, η Χαμάς δήλωσε ότι δύο μέλη της στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αλλά η CIA έχει εστιάσει πρόσφατα περισσότερο στον κίνδυνο βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εκθέσεις της υπηρεσίας, οι οποίες περιγράφουν πόσο θλιβερές είναι οι οικονομικές συνθήκες στη Γάζα, όπου η Χαμάς έχει την εξουσία. Είπαν επίσης ότι η αυξανόμενη απογοήτευση της ομάδας για τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της περιοχής από το Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των επιθέσεων στα σύνορα.

Αξιωματούχοι της CIA και του Λευκού Οίκου δήλωσαν στους New York Times ότι δεν θα σχολιάσουν απόρρητα έγγραφα.

Ενώ οι εκθέσεις προειδοποιούσαν για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις, δεν ανέφεραν ότι η Χαμάς σκόπευε να εφαρμόσει νέες τακτικές εναντίον του Ισραήλ, όπως μια χερσαία εισβολή.

Τον Φεβρουάριο, ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς δήλωσε σε ακροατήριο της Σχολής Εξωτερικών Υπηρεσιών της Τζορτζτάουν ότι «ανησυχεί αρκετά για τις προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης αστάθειας και ακόμη μεγαλύτερης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Δεν θα κατέληγα στο συμπέρασμα ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δεν το παρακολουθούσε αυτό από στρατηγικό επίπεδο – στην πραγματικότητα το έκανε», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Ωστόσο, αυτές οι στρατηγικές προειδοποιήσεις φαίνεται πως δεν απέτρεψαν ούτε στο ελάχιστο τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν περισσότεροι από 1.000 μαχητές της Χαμάς ξεχύθηκαν από τα σύνορα στο Ισραήλ σε μια επιχείρηση που θα άφηνε πίσω της περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς νεκρούς.

Για τους περισσότερους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που παρακολουθούσαν τις πληροφορίες, η προσδοκία ήταν ότι πιθανότατα θα γινόταν απλώς ένας ακόμη γύρος βίας μικρής κλίμακας από τη Χαμάς – ίσως κάποια πυρά ρουκετών που θα αναχαίτιζε ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ, εξήγησε μια πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες.

«Αν γνωρίζαμε για μια επικείμενη επίθεση εναντίον ενός συμμάχου, θα ενημερώναμε σαφώς αυτόν τον σύμμαχο», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

*Με πληροφορίες από CNN, New York Times