Το Ισραήλ προειδοποιήθηκε από την Αίγυπτο για πιθανή βία, τρεις ημέρες πριν από τη φονική διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μίκαελ Μακκόλ.

Ads

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν, ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο κ. Μακκόλ στους δημοσιογράφους μετά από μια κλειστή ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σήμερα Τετάρτη 11/10 προς τους γερουσιαστές σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω πολύ σε απόρρητα θέματα, αλλά δόθηκε μια προειδοποίηση. Νομίζω ότι το ερώτημα ήταν σε ποιο επίπεδο. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πώς μας διέφυγε, πώς διέφυγε και από το Ισραήλ. Ξέρουμε πως η επίθεση της Χαμάς μπορεί να σχεδιάζοταν εδώ και ίσως ένα χρόνο», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος του Τέξας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις αναφορές «απολύτως ψευδείς», με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να ελέγχονται για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την πιο θανατηφόρα επίθεση στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (9/10) αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο Associated Press ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά έχει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους Ισραηλινούς ομολόγους του για «κάτι μεγάλο», χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι μια έκρηξη της κατάστασης έρχεται, και μάλιστα πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την πληροφορία περί απειλής από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται δύο ανώνυμους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, «δεν υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για συγκεκριμένη επίθεση».

Ασαφής παραμένει ο ρόλος του Ιράν

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι πιθανότατα το Ιράν γνώριζε για τις «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ» που σχεδίαζε η Χαμάς, αλλά η Ουάσινγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διεύθυνε την ολέθρια επίθεση των ενόπλων της Χαμάς.

Ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πρόσθετες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του «κατά πόσον υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι εντός του συστήματός τους που είτε είχαν μια σαφέστερη αίσθηση του τι ερχόταν είτε συνέβαλαν ακόμη και σε πτυχές του σχεδιασμού». Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης: Ιράν / Διαψεύδει ο Χαμενεΐ την εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Σήμερα επίσης η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι σημαντικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαίωση για ιρανική σύνδεση με την επίθεση.

«Μιλάμε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας σε καθημερινή βάση για το ζήτημα αυτό. Ανατρέχουμε στις πληροφορίες μας για να δούμε αν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό», δήλωσε o Σάλιβαν.