Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τη διαφαινόμενη πλήρη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να προβλέψει και να προετοιμαστεί για μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, μετά τη δήλωση αξιωματούχου των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεχτεί προειδοποιήσεις για την ύπαρξη ενδείξεων για επικείμενη κλιμάκωση στη Γάζα.

Ads

H επίθεση της Χαμάς του Σαββάτου (7/10) έχει προκαλέσει σοκ στους Ισραηλινούς, οι οποίοι διακατέχονται από μια βαθιά αίσθηση χάους και πλήρους κατάρρευσης. Το υπερσύγχρονο σύστημα πληροφοριών του Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων στην επί μακρόν αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εμφανίζεται να μην είχε καμία προηγούμενη γνώση της επίθεσης.

Ήδη, ενόσω ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά και οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να αναζητούν απεγνωσμένα μέλη των οικογενειών τους και φίλους τους, κατακλύζοντας τα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων που αγνοούνται, η πολιτική επιβίωση σε βάθος χρόνου του «αμετακίνητου» Νετανιάχου αμφισβητείται από μερίδα αναλυτών.

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι άμαχοι έμειναν ανυπεράσπιστοι για πολλές ώρες απέναντι στους μαχητές της Χαμάς, χωρίς την παραμικρή στρατιωτική παρέμβαση – ο ίδιος στρατός που είναι επιφορτισμένος με την προστασία κάθε εποίκου στη Δυτική Όχθη ανά πάσα στιγμή. Η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ με επικεφαλής τον Νετανιάχου αποτελείται από ένθερμους υποστηρικτές των εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Ads

Η ισραηλινή Haaretz θυμίζει δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε συνεδρίαση των μελών της Κνεσέτ του κόμματός του Λικούντ τον Μάρτιο του 2019 όπου φέρεται να υποστήριζε ότι «όποιος θέλει να ματαιώσει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς (…) Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας – να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη».

Παράλληλα, αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο Associated Press ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά έχει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους Ισραηλινούς ομολόγους του για «κάτι μεγάλο», χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την πληροφορία περί απειλής από τη Γάζα.

«Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι μια έκρηξη της κατάστασης έρχεται, και μάλιστα πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις» δήλωσε στο AP ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε fake news τις αναφορές ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ είχε προειδοποιήσει προ 10 ημερών τον Νετανιάχου για μια «ασυνήθιστη, τρομερή επιχείρηση». Σύμφωνα με τους Times of Israel, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «δεν έχει μιλήσει ούτε συναντήθηκε με τον Αμπάς Καμέλ από τον σχηματισμό της κυβέρνησης απευθείας». «Αυτά είναι εντελώς fake news» πρόσθεσε.