Με αμείωτη ένταση και βαρύ φόρο αίματος συνεχίζονται τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που ξεκίνησε το Σάββατο (7/10). Τουλάχιστον 800 Ισραηλινοί και πάνω από 580 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί, ενώ χιλιάδες είναι τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Ads

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές «εναντίον 130 στόχων της Χαμάς στη Γάζα τις τελευταίες τρεις ώρες». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εκτεταμένες επιθέσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας καταστροφές στους τρομοκράτες της Χαμάς. Μόνο τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επιθέσεις με τη χρήση δεκάδων αεροσκαφών» αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Η δημοσιογραφική ομάδα του CNN που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας έκανε λόγο για πολλαπλές, σχεδόν συνεχείς συγκρούσεις μέσα στη Γάζα τις τελευταίες ώρες καθώς και μεγάλο αριθμό ισραηλινών στρατευμάτων να καταφθάνει με τζιπ στην περιοχή.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι δεκάδες αεροπλάνα τους έπληξαν στόχους στη γειτονιά αλ-Φουρκάν στη Γάζα και έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις αεροπορικές επιδρομές τους:

Ads

Παράλληλα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλο το κέντρο της Ιερουσαλήμ μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη. Η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στη στοχοποίηση κατοικιών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σειρήνες αντηχούσαν στους άδειους δρόμους της Ιερουσαλήμ, καθώς οι φοβισμένοι άνθρωποι έτρεχαν στα υπόγεια καταφύγια αεροπορικής επιδρομής. Οι Times of Israel ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι σε όλη την πόλη άκουγαν εκρήξεις.

Ισραηλινή επιχείρηση κατά στόχων στον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη του επιτίθενται σε στόχους στο έδαφος του Λιβάνου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Προσωρινές Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Λίβανο (UNIFIL) δήλωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά στην Αλ-Μπουστάν στο νοτιοδυτικό Λίβανο. «Ο επικεφαλής και διοικητής των δυνάμεων της UNIFIL υποστράτηγος Λαζάρο βρίσκεται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη, καλώντας τα να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τους μηχανισμούς σύνδεσης και συντονισμού της UNIFIL για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και απώλεια ανθρώπινων ζωών», ανέφερε η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο στο Twitter/X.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στρατεύματα «εναντίον μιας ύποπτης διείσδυσης από τον Λίβανο», η οποία -σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό- φαίνεται να έλαβε χώρα στο κεντρικό τμήμα των συνόρων των χωρών.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή» μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τον ισραηλινό στρατό. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού έδωσε ως στίγμα την τοποθεσία κοντά στο Adamit, απέναντι από τις λιβανέζικες συνοριακές πόλεις Aalma El Chaeb και Zahajra.

Ζωντανές εικόνες που μεταδίδονται από διάφορα λιβανέζικα κανάλια δείχνουν ισραηλινά ελικόπτερα να πετούν πάνω από τη συνοριακή περιοχή, ενώ από κάτω φαίνονται σύννεφα καπνού να υψώνονται. Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού φαίνεται να υψώνεται από ακατοίκητες περιοχές αλλά όχι μακριά από χωριά. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε ότι οι επιδρομές έπληξαν ένα άδειο σπίτι.