Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εννέα πολίτες της σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε το Σάββατο (7/10), ενώ περισσότεροι από 10 Βρετανοί υπήκοοι αγνοούνται. Την ίδια ώρα, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12 υπηκόων της και η ομηρία άλλων 11 από τη Χαμάς.

Ads

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στα θύματα και στις οικογένειες όλων όσων επλήγησαν και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε επαφή με τους ισραηλινούς εταίρους μας, ιδίως με τις τοπικές αρχές» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ηδη, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ «αν χρειαστεί». Πρόκειται για το νεότερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που θα συνοδεύονται από καταδρομικά και αντιτορπιλικά, σε μια επίδειξη δύναμης προς τη Χαμάς.

Μαζί με το Gerald Ford, οι ΗΠΑ στέλνουν το καταδρομικό USS Normandy και τα αντιτορπιλικά USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney και USS Roosevelt. Μεταφέρουν επίσης στην περιοχή μοίρες μαχητικών αεροσκαφώνF-35, F-15, F-16 και A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας. «Οι ΗΠΑ διατηρούν έτοιμες δυνάμεις παγκοσμίως για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη στάση αποτροπής, αν χρειαστεί» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ads

Ο στόλος του αεροπλανοφόρου Gerald Ford με έδρα το Νόρφολκ της Βιρτζίνια, βρισκόταν ήδη βρισκόταν στη Μεσόγειο από την περασμένη εβδομάδα και διεξήγαγε ναυτικές ασκήσεις με την Ιταλία, στην Αδριατική.

Απειλές Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ

Η Χεζμπολάχ απειλεί να επιτεθεί στις αμερικανικές θέσεις στη Μέση Ανατολή, εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Η Παλαιστίνη δεν είναι Ουκρανία», λέει σε δήλωση εκπρόσωπος της λιβανέζικης οργάνωσης, αφού οι ΗΠΑ μετέφεραν πολεμικά πλοία πιο κοντά στο Ισραήλ.

«Εάν οι ΗΠΑ επέμβουν άμεσα, όλες οι θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή θα γίνουν νόμιμοι στόχοι και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις μας. Και εκείνη την ημέρα δεν θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές», λέει ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής (8/10) και επανέλαβε την «ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς».

Αιχμές Κρεμλίνου κατά ΗΠΑ για την αποστολή του «Gerald Ford»

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλακούν τρίτα μέρη στη σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων με τους ένοπλους Παλαιστινίους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, απαντώντας στην είδηση ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, διέταξε την αποστολή του «Gerald Ford» ως ένδειξη στήριξης προς το Ισραήλ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η ρωσική πρεσβεία δεν έχει ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέχρι στιγμής. Τέλος, επισήμανε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα στην περιοχή αποτελούν έναν «μεγάλο κίνδυνο» για την ευρύτερη περιοχή.

Πάνω από 10 Βρετανοί νεκροί ή αγνοούμενοι στο Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, υπάρχουν φόβοι ότι «περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες είτε είναι νεκροί είτε αγνοούνται» στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Η Ταϋλάνδη ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12 υπηκόων της και η ομηρία άλλων 11 από τη Χαμάς, ενώ ακόμα οκτώ νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϋλάνδης, δήλωσε ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματά τους διότι «δεν θέλουμε οι συγγενείς να μάθουν τα νέα από τα μέσα ενημέρωσης πριν έχουμε άμεση επικοινωνία μαζί τους».