Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε «πλήρη πολιορκία» της επί μακρόν αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Ο Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι «δεν θα επιτραπεί η “είσοδος” στη Γάζα ούτε ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε τροφίμων, ούτε νερού, ούτε καυσίμων», αποκόπτοντας ουσιαστικά ένα παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται ήδη υπό 16ετή αποκλεισμό, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να σφυροκοπούν τη μικροσκοπική και εξαθλιωμένη παράκτια λωρίδα.

Ads

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ισραήλ Κατς, διέταξε «να διακοπεί αμέσως η παροχή νερού» στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και 300.000 έφεδροι κινητοποιήθηκαν, ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης στάλθηκαν στο νότο για να προετοιμαστούν για αυτό που στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα είναι το επόμενο στάδιο του πολέμου, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Όσο και αν σημαντική μερίδα διεθνών αναλυτών θεωρεί βέβαιη τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο χρόνος και η κλίμακα δεν μπορεί -για την ώρα- να προβλεφθεί δεδομένου ότι Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και άλλοι μαχητές κρατούν τουλάχιστον 150 Ισραηλινούς ομήρους. Ο μεγάλος αριθμός τους θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για τη Χαμάς, δεδομένου ότι το 2011 το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να απελευθερωθεί ένας μόνο στρατιώτης, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς κρατούμενους εκτός από τους Παλαιστίνιους που τους κρατούσαν αιχμάλωτους. Ο ισχυρισμός αυτός δεν είχε επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.

https://www.youtube.com/watch?v=XYwO617Rq8o&ab_channel=BloombergTelevision

Η Χαμάς θέλει να «απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους» από το Ισραήλ και να τερματίσει τις ισραηλινές προκλήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, ιδίως στο τέμενος Αλ-Άκσά, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης. Μιλώντας στο Associated Press, ο Abdel-Latif al-Qanoua ανέφερε ότι οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις και το πρωί της Δευτέρας έπιασαν ομήρους και άλλους Ισραηλινούς.

«Βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή μάχη για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Τζαμί Αλ Άκσα», είπε. «Αυτή η μάχη συνδέεται με την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την παύση των δραστηριοτήτων αυτής της φασιστικής κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει «μεγάλο αριθμό Ισραηλινών», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Iσραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απομακρύνουν ένα πτώμα έξω από το κατεστραμμένο αστυνομικό τμήμα που ελέγχονταν από μαχητές της Χαμάς στη νότια πόλη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα (EPA/ATEF SAFADI)

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το Κατάρ φέρεται να προσπαθεί να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων, δηλαδή την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τις οποίες το Κατάρ διεξάγει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου (7/10), κινούνται θετικά».

Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 511 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ σχεδόν 2.800 τραυματίστηκαν εν μέσω ενός μπαράζ αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ενώ σε τουλάχιστον 1.200 ανέρχονται οι τραυματίες.