Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση, κηρύττοντας επίσημα πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ads

Την ίδια ώρα, η Χαμάς δηλώνει πως κρατά πάνω από 100 ισραηλινούς στρατιώτες αιχμάλωτους, ενώ ο στρατός του Ισραήλ, μετά την κριτική που δέχθηκε για την αδυναμία του να αποτρέψει την επίθεση, υποστηρίζει πως έχει ανακτήσει τον έλεγχο των οικισμών γύρω από τη Γάζα.

Μάλιστα, εκπρόσωπός του δήλωσε πως η χώρα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες κοντά στη Γάζα, ενώ οι αρχές έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση και τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, με τα νοσοκομεία της περιοχής ασφυκτικά γεμάτα. Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ανακοίνωσε την «πλήρη πολιορκία» της ούτως ή άλλως αποκλεισμένης εδώ και χρόνια Γάζας.

Πάντως, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, αφού τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.751 τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε περίπου 700.

Ads

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

https://www.youtube.com/watch?v=XYwO617Rq8o

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί

Ο Refaat al Areer, κάτοικος της Γάζας, διηγείται στο Al Jazeera πώς ήταν να περνά τη νύχτα υπό τον συνεχή ήχο των ισραηλινών βομβαρδισμών στον πολιορκημένο θύλακα.

«Μας έχουν τελειώσει τα επίθετα για να περιγράψουμε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, με στόχο παλαιστινιακές οικογένειες την ώρα που κοιμόντουσαν, με στόχο τζαμιά, επιχειρήσεις και κατοικημένες περιοχές.

»Η νύχτα ήταν άνευ προηγουμένου. Με το ζόρι κοιμηθήκαμε. Η κατάσταση ήταν τρομακτική. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή, γιατί οι βόμβες δεν έχουν σταματήσει εδώ και 10 ώρες, ούτε για ένα λεπτό.

»Κάθε Παλαιστίνιος στη Γάζα είναι στόχος. Βγαίνουμε έξω μόνο για να αγοράσουμε τα απαραίτητα τρόφιμα, ειδικά για τα παιδιά. Σχεδόν όλοι είναι μέσα. Το Ισραήλ μπορεί ακόμα να στοχεύει και να σκοτώνει ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται.

»Το Ισραήλ εκτοπίζει με τη βία βομβαρδίζοντας περιοχές και διατάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν. Δεν υπάρχει μέρος που να είναι ασφαλές για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας».

Εμπλοκή του Ιράν;

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, αλλά η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν συμμετείχε στις επιθέσεις, ωστόσο τάσσεται στο πλευρό των Παλαιστινίων.

«Στεκόμαστε εμφατικά στην αταλάντευτη υποστήριξη της Παλαιστίνης, ωστόσο δεν εμπλεκόμαστε στην απάντηση της Παλαιστίνης, καθώς αυτή λαμβάνεται αποκλειστικά από την ίδια την Παλαιστίνη», ανέφερε η αποστολή του Ιράν σε ανακοίνωσή της.

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί» αν το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και πρόσθεσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζ ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μάικλ, «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

https://www.youtube.com/watch?v=ToPdTxPwF4k

Πολλαπλά μέτωπα;

Το Ισραήλ επισημαίνει εδώ και μήνες ότι φοβάται για μια επίθεση από πολλαπλά μέτωπα. Ο φόβος αυτός ενισχύθηκε όταν η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «οβίδες και κατευθυνόμενους πυραύλους» στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, με το τελευταίο να απαντά.

Ανοικτό παραμένει λοιπόν το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αναλυτές, μιας πιο σημαντικής εμπλοκής της Χεζμπολάχ, η οποία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους μαχητές.

ΟΗΕ: Καταδίκη της Χαμάς, χωρίς ομοφωνία

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την Κυριακή την αιφνιδιαστική επίθεση ευρείας κλίμακας του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο οι ΗΠΑ στηλίτευσαν την έλλειψη ομοφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν καλέσει όλα τα κράτη μέλη του ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς «εναντίον του ισραηλινού λαού και της κυβέρνησής του».

«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», επιτίμησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση.

«Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, κανένα κράτος μέλος δεν κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση ανακοίνωσης του Συμβουλίου, καθώς το σώμα αυτό διχάζεται πάγια για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

«Το μήνυμά μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός» και της έναρξης «διαπραγματεύσεων», είπε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».

Ο κινέζος ομόλογός του Τζανγκ Τζουν από την πλευρά του καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.

https://www.youtube.com/watch?v=IRakBNcxagI

Το Ισραήλ «έχει ένα και μοναδικό αίτημα» να υποβάλει στο ΣΑ, είπε πριν από τη συνεδρίαση ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν: «τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς πρέπει να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία, αυτές οι αδιανόητες ωμότητες πρέπει να καταδικαστούν». Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί», συνέχισε.

Είναι «λυπηρό» το ότι «για ορισμένα μέσα ενημέρωσης και για ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί», αντέτεινε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή – και όχι τη Χαμάς.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ρητορική που αρνείται την ανθρώπινη ιδιότητά μας και απαρνιέται τα δικαιώματά μας, ρητορική που αγνοεί την κατοχή της γης μας και την καταπίεση του λαού μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι ώρα να αφεθεί το Ισραήλ να επιμείνει στις φρικτές επιλογές του. Είναι ώρα να ειπωθεί στο Ισραήλ να αλλάξει πορεία, και ότι υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη, στον οποίο δεν θα σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί».

Νεκροί και πολίτες άλλων χωρών

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι 12 υπήκοοι της Ταϊλάνδης σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στο Ισραήλ.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές του CNN, τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται υπερωριακά» για να επαληθεύσουν τις αναφορές.

Ένας Γάλλος πολίτης σκοτώθηκε επίσης ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο Ουκρανοί.

Επιπλέον, μια Μεξικανή και ένας Μεξικανός πιστεύεται ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρτσένα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή.

https://www.youtube.com/watch?v=n0aLaqegE7w