Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέψευσε εμμέσως την εμπλοκή της Τεχεράνης στην «αιφνιδιαστική» επίθεση της Χαμάς το Σάββατο (7/10), ενώ εξήρε αυτό που αποκάλεσε «ανεπανόρθωτη» στρατιωτική ήττα του Ισραήλ και των υπηρεσιών πληροφοριών της.

Ads

«Φιλάμε τα μέτωπα και τα χέρια των πολυμήχανων και ευφυών σχεδιαστών» της επίθεσης, είπε στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση από τη Γάζα.

«Όσοι λένε ότι το πρόσφατο έπος είναι έργο μη Παλαιστινίων έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς» είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Τα σχόλια ήταν η τελευταία άρνηση της ιρανικής κυβέρνησης για ανάμειξη στη μεσανατολική σύγκρουση. Χθες, Δευτέρα (9/10), ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Τεχεράνη για την επίθεση ήταν μια «πολιτική προσπάθεια να δικαιολογηθεί η υποστήριξη προς το Ισραήλ».

Ads

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχουν προσδιορίσει αν το Ιράν, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Και ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα (9/10) ότι εξακολουθεί να μην έχει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη εμπλέκεται άμεσα στο σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης.

Το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, έχει τοποθετηθεί ως βασικός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης και ο Χαμενεΐ εκφώνησε την ομιλία του φορώντας παλαιστινιακή μαντήλα. Αναφέρθηκε επανειλημμένα στο Ισραήλ ως «σιωνιστικό καθεστώς», όρος που ευνοείται από τους κυβερνώντες κληρικούς του Ιράν, και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχίσει να διεξάγει θανατηφόρα πλήγματα κατά των Παλαιστινίων.

«Οι επικεφαλής και οι ιθύνοντες του σφετεριστικού σιωνιστικού καθεστώτος και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σφαγή και η μαζική δολοφονία του λαού της Γάζας θα τους φέρει μεγαλύτερη συμφορά», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει τις ρίζες της στην επί δεκαετίες κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, στην πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και στη στέρηση της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό την κυριαρχία του, επισημαίνει ο αναλυτής Αράς Αζίζι σε άρθρο του στο The Atlantic.

Παρ’ όλα αυτά, το Ιράν έχει αναμειχθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε καμία σωστή ανάλυση για την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να διεξαχθεί αγνοώντας τον ρόλο του.

Η Χαμάς έχει κατά καιρούς λάβει μετρητά και πολιτική υποστήριξη από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ.

Ωστόσο, η Τουρκία διατηρεί ταυτόχρονα σχέσεις με το Ισραήλ και το Κατάρ, έχει ενεργήσει στο παρελθόν ως μεσολαβητής και υποστηρίζει επίσημα τη λύση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Μόνο ένα κράτος στον κόσμο, το Ιράν, δεν αρκείται στο να προσφέρει χρήματα στη Χαμάς, αλλά της παρέχει επίσης σημαντική στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη. Είναι επίσης το μοναδικό κράτος στον κόσμο που εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα πολεμήσει το Ισραήλ μέχρι την τελική του καταστροφή.