Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, δήλωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Associated Press.

Ads

Ένας δεύτερος αξιωματούχος στην αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης της Ράφα δήλωσε στο AP ότι έλαβαν «οδηγίες» να το ανοίξουν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου για τους ξένους που έρχονται από τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα που έχουν επίσης ξένη υπηκοότητα έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις πρεσβείες τους, τα οποία τους ενημέρωναν για μια νέα ρύθμιση που θα τους επέτρεπε να φύγουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από σήμερα στις 9:00. Σε αυτούς περιλαμβάνονται Παλαιστίνιοι που κατέχουν ευρωπαϊκά, καναδικά, αμερικανικά και κινεζικά διαβατήρια. Έλαβαν ειδικές συντεταγμένες για να αποφύγουν την άμεση στόχευση από τον ισραηλινό στρατό.

Ads

Όταν έφτασαν στο πέρασμα ενημερώθηκαν ότι η συμφωνία είχε ακυρωθεί και, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, περιμένουν νέες οδηγίες από τα υπουργεία Εξωτερικών τους.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά τανκς και στρατιωτικά οχήματα παίρνουν θέσεις κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, έτοιμα για την επικείμενη χερσαία εισβολή. Το ισραηλινό τελεσίγραφο προς τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα λήγει στις 16:00.

https://www.youtube.com/watch?v=O_Gh0665Rik&ab_channel=VoiceofAmerica

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζονται, καθώς δεκάδες χιλιάδες καταφθάνουν για να βρουν ασφαλές καταφύγιος στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα της νότιας Γάζας, με τις δύο επαρχίες να έχουν γεμίσει πέρα από κάθε όριο χωρητικότητας.

Νεκροί 2.269 Παλαιστίνιοι την τελευταία εβδομάδα, ανάμεσά τους 724 παιδιά

Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 324 Παλαιστίνιοι ενώ 1.000 άλλοι έχουν τραυματισθεί.

Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.

Περισσότερα σε λίγο.