Ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα μετά το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτοκινητοπομπών Παλαιστινίων προσφύγων που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας.

Ads

Αναγκαστικές εκκενώσεις χιλιάδων ανθρώπων βρίσκονται σε εξέλιξη στη βόρεια Γάζα, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «έγκλημα πολέμου».

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στα αραβικά ενημέρωσε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας ότι «μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο νότιο μισό της Λωρίδας μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ.» και ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 7.696 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ έφτασε τους 1.300, ενώ 2.800 τραυματίστηκαν.

Ads

Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς σήμερα, Σάββατο 14/10, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι η κατάσταση πλησιάζει σε μια στιγμή «ολέθριας κλιμάκωσης».

Σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονταν στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης του Reuters και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων δύο του Al Jazeera.

https://www.youtube.com/watch?v=b6xBrZFEeiQ&ab_channel=Reuters

Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας, λέει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνει ότι η εντολή του ισραηλινού στρατού να εγκαταλείψουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα μέσα σε μία ημέρα ήταν «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί».

«Το να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να μετακινήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε 24 ώρες σε μια κατάσταση όπως η Γάζα δεν μπορεί παρά να αποτελεί ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Λέω ότι, εκπροσωπώντας την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, … [το σχέδιο εκκένωσης του Ισραήλ] είναι εντελώς, εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί», είπε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

https://www.youtube.com/watch?v=BK-b5FfkZ68&ab_channel=ForbesBreakingNews

«Η Χαμάς υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει» λέει η πρόεδρος της Κομισιόν

Μετά τις συναντήσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, στον στρατιωτικό αποκλεισμό του πολιορκημένου θύλακα όπου ζουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ούτε στο 24ωρο τελεσίγραφο του Ισραήλ προς 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια περιοχή της Γάζας.

Σε δύο δηλώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο οποίος περιλαμβάνει τη ρίψη χιλιάδων βομβών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.900 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής.

«Οι αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Πρόκειται για πράξεις πολέμου. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Και το Ισραήλ έχει ακόμη και την υποχρέωση να υπερασπιστεί και να προστατεύσει το λαό του», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής μετά τη συνάντηση με τον Χέρτσογκ.

Μετά τη συνάντησή της με τον Νετανιάχου, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μόνο η Χαμάς είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει».

«Η φρίκη που έχει εξαπολύσει η Χαμάς φέρνει μόνο περισσότερα δεινά στους αθώους Παλαιστίνιους … Και ξέρω ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το Ισραήλ θα δείξει ότι είναι μια δημοκρατία», είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς των Ηνωμένων Εθνών έχουν προσχωρήσει στην έκκληση προς τον στρατό του Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή του να εγκαταλείψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα εντός 24 ωρών.

«Θα διαλύσουμε τη Χαμάς» λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο αντισυνταγματάρχης Conricus λέει ότι οι ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται σε σχηματισμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων, μεταδίδει το BBC.

«Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, το τελικό στάδιο αυτού του πολέμου είναι ότι θα διαλύσουμε τη Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και θα αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση έτσι ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά τη δυνατότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς πολίτες ή στρατιώτες» δηλώνει.

«Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν έναν αντιαρματικό πύραυλο προς τα ισραηλινά στρατεύματα, υπήρξε σύντομη μάχη και η κατάσταση τελικά ηρέμησε», λέει για τις επιθέσεις στον Λίβανο. «Στη συνέχεια η Χεζμπολάχ έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και επίσης εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών» προσθέτει.