Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι σε στρατόπεδο φυλακών στην Αρκτική τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ads

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το εύρημα ήταν «ευρέως αποδεκτό εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών και διαμοιράστηκε από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της μονάδας πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.»

Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση δημόσιων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής στιγμής του θανάτου του Ναβάλνι και του τρόπου με τον οποίο επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν τον Μάρτιο, ανέφερε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης και τον Λεονίντ Βολκόφ, έναν ανώτερο σύμβουλο του Ναβάλνι, ο οποίος χαρακτήρισε τα ευρήματα των ΗΠΑ «αφελή και γελοία».

Ads

Ο Ναβάλνι, 47 ετών όταν πέθανε, ήταν ο σφοδρότερος εγχώριος επικριτής του Πούτιν. Οι σύμμαχοί του, που χαρακτηρίστηκαν εξτρεμιστές από τις αρχές, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε και δήλωσαν ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη. Τον Μάρτιο, ο Πούτιν αποκάλεσε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τον φυλακισμένο πολιτικό στη Δύση σε μια ανταλλαγή κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε ποτέ στη Ρωσία. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι τέτοιες συνομιλίες βρίσκονταν όντως σε εξέλιξη.