Πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ads

Τι γνωρίζουμε όμως για τον αφγανικό βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό και ως ISIS-K, και ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρά του για την επίθεση στη Ρωσία;

Τι είναι ο ISIS-K

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (γνωστό και ως ISIS-K) πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν και έκανε την εμφάνισή το στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε φήμη για ακραία βαρβαρότητα.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτος, ωστόσο ο αριθμός των μελών του παρουσιάζει μείωση μετά το 2018 όταν οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ τού προκάλεσαν βαριές απώλειες.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να συγκεντρώνουν πληροφορίες ενάντια σε εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, το 2021.

Οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει

Το ISIS-K έχει ιστορικό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, εντός και εκτός Αφγανιστάν.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε επικοινωνίες που επιβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μέλη του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.

Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν υπεύθυνη και για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ο ISIS-K είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχο αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός του Αφγανιστάν «ακόμη και εντός έξι μηνών και χωρίς προειδοποίηση».

Τα πιθανά κίνητρα της επίθεσης

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Reuters, η ομάδα εξέφραζε ήδη τα τελευταία χρόνια την αντίθεσή της προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά στην προπαγάνδα της τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Κόλιν Κλαρκ του Κέντρου Soufan, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο Μάικλ Κούγκελμαν από το Wilson Center ανέφερε οτι ότι «ο ISIS-K θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους».

Πρόσθεσε ότι η ομάδα θεωρεί ως μέλη της έναν αριθμό παραστρατιωτικών στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι επίσης είναι δυσαρεστημένοι με τη Μόσχα.