Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι θα σταματήσει μέρος των αποστολών αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ – τα οποία, όπως αναγνώρισε, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα – εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατάξει μια μεγάλη εισβολή στην πόλη της Ράφα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ / «Πολύ απογοητευτική» η προειδοποίηση Μπάιντεν

«Άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους επιτίθενται σε πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο Μπάιντεν στην Έριν Μπερνέτ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη, αναφερόμενος στις βόμβες των 2.000 λιβρών, η αποστολή των οποίων από τις ΗΠΑ σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα.

«Ξεκαθάρισα ότι αν πάνε στη Ράφα – δεν έχουν πάει ακόμα στη Ράφα – αν πάνε στη Ράφα, δεν προμηθεύω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της Ράφα, για την αντιμετώπιση των πόλεων – που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ads

Σύμφωνα με την εκτίμηση του CNN, η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι είναι έτοιμος να εξαρτήσει την αμερικανική πολεμική βοήθεια από τις ενέργειες του Ισραήλ αποτελεί σημείο καμπής στον πόλεμο.

Και η αναγνώρισή του ότι αμερικανικές βόμβες είχαν χρησιμοποιηθεί για να σκοτωθούν άμαχοι στη Γάζα ήταν μια σκληρή αναγνώριση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος έχει δεχθεί εξαιρετικές πιέσεις, μεταξύ άλλων και από μέλη του κόμματός του, για να περιορίσει τις αποστολές όπλων εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος είχε αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις και υποστήριζε σθεναρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να «κυνηγήσει τη Χαμάς».

Ωστόσο, η διαφαινόμενη εισβολή στη Ράφα, την πόλη στη νότια Γάζα όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πολίτες, φαίνεται να έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης του προέδρου.

«Δεν απομακρυνόμαστε από την ασφάλεια του Ισραήλ. Απομακρυνόμαστε από την ικανότητα του Ισραήλ να διεξάγει πόλεμο σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, άλλες αποστολές θα σταματήσουν σε περίπτωση που ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

«Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές όσον αφορά το Iron Dome και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις επιθέσεις που προέκυψαν πρόσφατα από τη Μέση Ανατολή», είπε. «Αλλά είναι απλά λάθος. Δεν πρόκειται να προμηθεύσουμε τα όπλα και τα βλήματα πυροβολικού».

Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει μια αποστολή «πυρομαχικών υψηλού φορτίου» λόγω των πιθανών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τους αμάχους εκεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αν και δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή αυτή.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι επανεξετάζει την πιθανή πώληση ή μεταφορά άλλων πυρομαχικών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν κατ’ ιδίαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους «βαθιά απογοήτευση» για την παύση των αποστολών, καθώς και για την ενημέρωση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση, σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη για το θέμα.

Πιθανή ρήξη

Η δημόσια σύνδεση από τον Μπάιντεν, των αμερικανικών αποστολών όπλων με τη συμπεριφορά του Ισραήλ θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα μεταξύ του ιδίου και του Νετανιάχου, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα.

Η συνομιλία αυτή έγινε καθώς το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από τη Ράφα και εξαπέλυσε πλήγματα κοντά σε παραμεθόριες περιοχές της πόλης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα δεν είχαν ακόμη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της εισόδου σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, ακόμη και αν οι ενέργειές του προκάλεσαν εντάσεις στην περιοχή.

«Δεν έχουν εισέλθει σε πληθυσμιακά κέντρα. Αυτό που έκαναν είναι ακριβώς στα σύνορα. Και προκαλεί προβλήματα με την Αίγυπτο, με την οποία έχω εργαστεί πολύ σκληρά για να διασφαλίσω ότι έχουμε σχέση και βοήθεια», δήλωσε.

Είπε ότι μετέφερε στον Νετανιάχου και σε άλλους Ισραηλινούς ηγέτες ότι η αμερικανική υποστήριξη για επιχειρήσεις σε πληθυσμιακά κέντρα είναι περιορισμένη.

«Το ξεκαθάρισα στον Μπίμπι και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο: Δεν πρόκειται να πάρουν την υποστήριξή μας, αν πράγματι επιτεθούν σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα», είπε.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε την προειδοποίηση του Νετανιάχου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή στη Γάζα, παραλληλίζοντας την αμερικανική εμπειρία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

“Είπα στον Μπίμπι: “Μην κάνεις το ίδιο λάθος που κάναμε εμείς στην Αμερική. Θέλαμε να πιάσουμε τον Μπιν Λάντεν. Θα σας βοηθήσουμε να πιάσετε τον Σινουάρ”», είπε, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα.

«Είχε νόημα να πιάσουμε τον Μπιν Λάντεν, δεν είχε νόημα να προσπαθήσουμε να ενοποιήσουμε το Αφγανιστάν. Δεν είχε νόημα κατά την άποψή μου να εμπλακούμε στη σκέψη ότι στο Ιράκ είχαν πυρηνικό όπλα».

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του χρόνου του Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η οποία σφραγίστηκε με τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, κατά της αμερικανικής στήριξης στη γενοκτονία στη Γάζα.

Ακριβώς αυτή η σθεναρή υποστήριξή του προς το Ισραήλ έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και θυμό, μεταξύ άλλων σε πανεπιστημιουπόλεις και σε εκδηλώσεις του, όπου πινακίδες τον έχουν χαρακτηρίσει «Γενοκτόνο Τζο».