Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα και την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι άμαχοι εκτοπισμένοι από τον βορρά του θύλακα παραμένουν παγιδευμένοι μετά την κατάληψη του ζωτικού περάσματος στα σύνορα με την Αίγυπτο, από τον ισραηλινό στρατό.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άνοιξε εκ νέου το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στη Ράφα, για να περάσει η μπλοκαρισμένη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμό του.

«Φορτηγά από την Αίγυπτο που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, εξοπλισμού καταφυγίων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού που έχει δωρίσει η διεθνής κοινότητα, φθάνουν ήδη στο πέρασμα», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβιωθεί από ανεξάρτητη πηγή το άνοιγμα του περάσματος..

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε, ότι μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης».

Ads

«Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν τη βοήθεια που σώζει ζωές, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Ράφα, όπου «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες συνωστίζονται σε ένα στενό κομμάτι γης», κινδυνεύει να μετατρέψει το πρώην καταφύγιο των αμάχων «σε νεκροταφείο», δήλωσε η Avril Benoit, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες.

Μακελειό δίχως τέλος

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Παλαιστινιακής Αρχής (WAFA), δεκάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τους έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 129 τραυματίστηκαν στην Ράφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Ο ανταποκριτής του WAFA δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από το  ισραηλινό πυροβολικό του τελευταίου ορόφου του πύργου al-Qishta στο κέντρο της Ράφα.

Ένας πολίτης σκοτώθηκε επίσης και άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς οι  Ισραηλινοί βομβάρδισαν μια ομάδα πολιτών δυτικά της πόλης Ράφα.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ένα σπίτι στη γειτονιά Al-Geneina, ανατολικά της πόλης Ράφα.

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού στην πόλη Khuza’a, ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

Πυροβολικό και ελικόπτερα στόχευσαν επίσης την ανατολική περιοχή της γειτονιάς Al-Zaytoun, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, και την περιοχή Al-Mughraqa στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω σφοδρών πυρών από στρατιωτικά οχήματα στον άξονα Netzarim Martyrs Junction.