Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα αυξάνονται.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γάζα / Οι ΗΠΑ «ανέστειλαν» παράδοση βομβών στον Νετανιάχου λόγω «ανησυχιών» για Ράφα

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν εντελώς και θα οδηγήσουν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν τη σωτήρια βοήθεια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Ράφα, όπου «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες συνωστίζονται σε ένα στενό κομμάτι γης», κινδυνεύει να μετατρέψει το πρώην καταφύγιο των αμάχων «σε νεκροταφείο», δήλωσε η Avril Benoit, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Μπενουά ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα θα αποτελούσε άμεση επίθεση σε έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό» και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του.

Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα «θα συντρίψει μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια εποχή που οι υγειονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα», δήλωσε η Μπενουά.

«Επί επτά μήνες, γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας αμάχων, των επιθέσεων σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας – της καταστροφής ιατρικών εγκαταστάσεων και της παρεμπόδισης της σωτήριας βοήθειας», ανέφερε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποφέρει τόσα πολλά σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανόνες».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες.