Όλα δείχνουν την σαρωτική νίκη του σκληροπυρηνικού δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στην Βόρεια Μακεδονία την Τετάρτη.

Ads

Αν παραμείνουν ως έχουν τα αποτελέσματα και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι Σοσιαλιστές θα υποστούν μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2020 είχαν καταγράψει 35,89%.

Την Τετάρτη λοιπόν, στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο άνω του 70% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42%, ενώ το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατακρημνίζεται, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 14,5%, κινδυνεύοντας να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αργά το βράδυ της Τετάρτης, το VMRO- DPMNE φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποσπάσει ακόμη και αυτοδυναμία από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Ads

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης άνω του 70%, η «σιδηρά κυρία» του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα λαμβάνει ποσοστό 64,5%, έναντι ποσοστού 29,5% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, και με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα αναδεικνύεται νέα πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με το CGTN Europe, o Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροβσκι, παραδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης την ήττα του στον επαναληπτικό γύρο για την Προεδρία.