Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ «εμποδίζει την είσοδο σωτήριας βοήθειας στη Γάζα», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), την ώρα που ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει με αμείωτη ένταση αμάχους, παρά την, για πρώτη φορά δημόσια εκφρασμένη, «απειλή» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να διακόψει την αποστολή βομβών στο Τελ Αβίβ, στην περίπτωση χερσαίας εισβολής στην Ράφα.

Ads

Μέχρι τα ισραηλινά τανκς να μπλοκάρουν το παλαιστινιακό συνοριακό πέρασμα την Τρίτη, εισέρχονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 48 φορτηγά με βοήθεια και 166.000 λίτρα ντίζελ στη Γάζα, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

«Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της εισόδου κρίσιμων ανθρωπιστικών ειδών μέσω [του] περάσματος της Ράφα και οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και υπηρεσίες διατροφής», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια παλαιότερη προειδοποίηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, η οποία σημειώνει ότι πολλά από τα περισσότερα από 600.000 παιδιά που «στριμώχνονται» στη Ράφα είναι ήδη «εξαιρετικά ευάλωτα και στα όρια της επιβίωσης» και προειδοποιεί ότι μια ισραηλινή «χερσαία εισβολή θα τα εξέθετε σε καταστροφικούς κινδύνους».

Ads

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι τα αμερικανικά πυρομαχικά δολοφονούν αμάχους.

«Άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους επιτίθενται σε πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, τρομοκρατημένοι και εξαντλημένοι Παλαιστίνιοι έχουν μαζέψει τα υπάρχοντά τους και έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε όλες τις ανατολικές περιοχές της Ράφα, με ένα δημοσιο κτίριο να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που επλήγησαν.