Η Prada έκλεισε συμφωνία την Πέμπτη (10/4) ύψους 1,375 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Versace από την Capri Holdings (CPRI.N), συμπεριλαμβανομένου του χρέους της, σε μια κίνηση που ενώνει δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιταλικής βιομηχανίας μόδας.

Ads

Όπως ανέφερε το Reuters, η Prada επιδιώκει να επεκταθεί, έχοντας, ουσιαστικά, αψηφήσει την επιβράδυνση της ζήτησης στα είδη μόδας πολυτελείας, ενώ η Versace λειτουργεί μεν – αλλά με σοβαρές οικονομικές ζημίες τα τελευταία τρίμηνα, όπως τονίζει το άρθρο.

Η συγχώνευση ενισχύει μια βιομηχανία πολυτελείας που, ιστορικά, καθοδηγείται από γαλλικούς ομίλους, με μεγαλύτερο τον ιδιοκτήτη της Louis Vuitton LVMH (LVMH.PA)

Η συμφωνία ακολουθεί την ανακοίνωση της 13ης Μαρτίου της Donatella Versace, όπου ανακοίνωνε πως αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής δημιουργικού διευθυντή του οίκου που ίδρυσε ο εκλιπών αδελφός της Gianni.

Ads

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Versace γιορτάζοντας και επανερμηνεύοντας την τολμηρή και διαχρονική αισθητική του», δήλωσε ο πρόεδρος της Prada. Patrizio Bertelli.

«Ταυτόχρονα, θα της παρέχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα, ενισχυμένη από χρόνια συνεχών επενδύσεων και ριζωμένη σε μακροχρόνιες σχέσεις», πρόσθεσε ο Bertelli, σύζυγος της σχεδιάστριας της Prada, Miuccia Prada. Το ζευγάρι είναι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Η δε Donatella Versace, η οικογένεια της οποίας πούλησε την επιχείρηση πριν από επτά χρόνια, εξήρε τη νέα συνεργασία: «Ο Gianni και εγώ είχαμε πάντα τεράστιο θαυμασμό για τη Miuccia, τον Patrizio και την οικογένειά τους», δήλωσε.

«Είναι τιμή μου που ο οίκος βρίσκεται στα χέρια μιας τόσο αξιόπιστης ιταλικής οικογενειακής επιχείρησης, και είμαι έτοιμη να υποστηρίξω αυτή τη νέα εποχή για τη αγαπημένη μας μάρκα με όποιον τρόπο μπορώ», πρόσθεσε.

Χαμηλή ζήτηση

Στην Ιταλία, ο τομέας της μόδας, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών και των κοσμημάτων, αναμένεται να σημειώσει κύκλο εργασιών λίγο κάτω από 96 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, σημειώνοντας πτώση 5,3% σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιταλικού Επιμελητηρίου Μόδας.

Ο ιταλικός τομέας δέρματος και υποδημάτων τα πάει χειρότερα από τη γενική μόδα, με τις εκτιμήσεις της εμπορικής ένωσης Confindustria να δείχνουν αναμενόμενη πτώση των εσόδων κατά 8,1% το 2025.

Στην Τοσκάνη, το κέντρο της ιταλικής βιομηχανίας δέρματος, σχεδόν 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι λαμβάνουν επιδόματα ανεργείας.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τον τομέα της μόδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Τιμή…έκπτωσης

Το τίμημα που συμφώνησε να καταβάλει η Prada αποτελεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα περίπου 2,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, που πλήρωσε η αμερικανική Capri – τότε γνωστή ως Michael Kors – για την Versace το 2018, όταν πωλήθηκε από την οικογένεια Versace και την Blackstone.

Προηγούμενες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης είχαν προτείνει μια αποτίμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια), αλλά αυτό ήταν πριν από την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά λόγω των δασμών των ΗΠΑ.

«Αυτή η συναλλαγή αντανακλά τη δέσμευσή μας να αυξήσουμε την αξία των μετόχων, να ενισχύσουμε τον ισολογισμό μας και να τροφοδοτήσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη των Michael Kors και Jimmy Choo», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Capri, John Idol.

Οι μετοχές της Capri μειώθηκαν κατά 3% στις πρώτες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 24% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμής.

Το νέο καθεστώς ιδιοκτησίας της Versace, με το τολμηρό, μπαρόκ στυλ της, θα φέρει νέους πελάτες στην Prada, γνωστή για το μινιμαλιστικό της στυλ, εκτιμά το Reuters.

«Η Versace έχει τεράστιες δυνατότητες. Το ταξίδι θα είναι μακρύ και θα απαιτήσει πειθαρχημένη εκτέλεση και υπομονή», δήλωσε ο Andrea Guerra, διευθύνων σύμβουλος της Prada.

Από τις εξαγορές της Prada, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, των Helmut Lang και Jil Sander, τις οποίες ο κορυφαίος μέτοχος της Prada, ο Bertelli, χαρακτήρισε «στρατηγικά λάθη», ο όμιλος έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις μεγάλες συμφωνίες.

Η Prada έχει τις ρίζες της σε ένα κατάστημα δερμάτινων ειδών που ιδρύθηκε στο Μιλάνο από τον παππού της σχεδιάστριας Miuccia Prada το 1913.

Γνωστή για το λογότυπο με το κεφάλι της Μέδουσας, η εταιρεία Versace ιδρύθηκε από τον Gianni Versace στο Μιλάνο το 1978. Η Donatella έγινε η δημιουργική της δύναμη μετά τη δολοφονία του Gianni στο Μαϊάμι το 1997.

Η Prada είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ και επεκτάθηκε ραγδαία υπό την Miuccia και τον Bertelli, ενώ κατέχει και άλλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των ταχέως αναπτυσσόμενων Miu Miu και των παπουτσιών Church’s.