Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο να μοιάζει αβέβαιο, η «πολιτική μάχη» για την έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης, έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το Λευκό Οίκο το τηλέφωνο του Μπαράκ Ομπάμα έχει πάρει φωτιά καθώς συνομιλεί συνεχώς με βουλευτές και γερουσιαστές. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου μάλιστα διέκοψαν τις διακοπές τους και βρέθηκαν στο Καπιτώλιο, όπου είχαν σύσκεψη με συμβούλους του Αμερικανού προέδρου. Στο πλαίσιο των επαφών του Αμερικανού προέδρου σήμερα θα καταφτάσει στο Λευκό Οίκο ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν σημαίνων παράγοντας των Ρεπουμπλικανών ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη η υποστήριξή του στο σχέδιο Ομπάμα.

Ads

Διαβάστε επίσης:
«Αναγνωριστικόπλοίο στέλνει στη Μεσόγειο η Ρωσία» 

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους «απρόθυμους» στην αμερικανική Γερουσία να υποστηρίξουν το σχέδιό του για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας, έχει επιδοθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν τηλεφωνικά κάποια μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ανέφερε η ίδια πηγή.

«Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια» σημείωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
 
Σήμερα ο κ. Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί επίσης μια σειρά από συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.
 
Πρώτα «πράσινο» από το Κογκρέσο
 
Το προαναγγελθέν στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία πήρε παράταση, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να επιδιώξει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου. Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Γερουσία – όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή των Αντιπροσώπων – όπου είναι κυρίαρχοι οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν αναμένεται να συνεδριάσουν πριν από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο αποφασισμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.
 
Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ως την χειρότερη του 21ου αιώνα, «μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που θέτει ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.
 
Τέλος, δήλωσε ότι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν περίμεναν μέχρι να εξαχθούν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
 
Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του Άσαντ.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα πράξει το σωστό σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας.