To αναγνωριστικό πλοίο Priazovye στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο η Μόσχα, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, εν μέσω της προετοιμασίας των ΗΠΑ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία. Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Ρωσία εκφράζουν τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Ads

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, το αναγνωριστικό πλοίο Priazovye απέπλευσε αργά χθες από τη ναυτική βάση της Ρωσίας στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, με αποστολή «τη συλλογή πληροφοριών στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».

Το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι το Priazovye θα επιχειρήσει χωριστά από τη ναυτική δύναμη που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Η ανάπτυξή του είναι σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρήσιμη για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας.

Ads

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως νέα πολεμικά πλοία θα σταλούν στη Μεσόγειο για να αντικαταστήσουν κάποια από τα ρωσικά πλοία που βρίσκονται εκεί.

Δεν πείθονται Κίνα και Ρωσία από τα στοιχεία των ΗΠΑ

Τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εκφράζουν Ρωσία και Κίνα.

«Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα… Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Από την πλευρά της η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κογκρέσο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών στην οποία παρατίθεται σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, την εμπλοκή σύρων αξιωματούχων στην επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, με εκατοντάδες νεκρούς.