Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να προκαλεί ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος πήρε αφορμή από μία δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Ισπανίας.

Ads

Με επίσημη δήλωση, που κυκλοφόρησε από το γραφείο τύπου της προεδρίας, ο Μιλέι ισχυρίστηκε ότι ο Σάντσεθ βάζει την ενότητα της Ισπανίας σε κίνδυνο αφού «προμοδοτεί τους αυτονομιστές».

Επίσης, τόνισε ότι η πολιτική Σάντσεθ επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση ενώ οι σοσιαλιστικές του επιλογές φέρνουν μόνο «φτώχεια και θάνατο».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την έρευνα για διαφθορά στη σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού ανέφερε ότι «Ο Σάντσεθ έχει πλέον ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί όπως οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον της συζύγου του».

Ads

Και καταλήγει: «Εμείς οι Αργεντίνοι αλλάξαμε το μοντέλο που μας οδηγούσε στην παρακμή. Ελπίζουμε ότι ο ισπανικός λαός θα επιλέξει σύντομα να ζήσει ξανά ελεύθερος».

Ο Μιλέι αναμένεται στις 18 Μαϊου στην Ισπανία για να πάρει μέρος σε εκδήλωση που διοργανώνει το ακροδεξιό Vox ενόψει των ευρωεκλογών.

Η απάντηση, τέλος, της ισπανικής κυβέρνησης, ήταν ιδιαίτερα ήπια: «Η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά όσα αβάσιμα αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Αργεντινής» η οποία «δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο των σχέσεων δύο αδελφών χωρών όπως η Ισπανία και η Αργεντινή».