Σοσιαλιστής βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου από την Γερμανία τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά από επίθεση που δέχθηκε από ομάδα τεσσάρων ατόμων στην πόλη της Δρέσδης.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του το Σάββατο (4/5) ο Ματίας Έκκε, 41 ετών,ευρωβουλευτής του SPD δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής ενώ κολλούσε αφίσες στην περιοχή Striesen.

Ο Ecke αποτελεί έναν από τους κορυφαίους υποψήφιους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Σαξονία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπως αναφέρει το Politico.

«Η επίθεση στον Matthias Ecke αποτελεί σήμα κινδύνου για όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», όπως ανέφεραν στη δήλωση οι Χένινγκ Χόμαν και Κάθριν Μίτσελ, πρόεδροι του SPD στη Σαξονία.

Ads

«Οι δημοκρατικές μας αξίες δέχονται επίθεση» τόνισαν στη συνέχεια.

Η δήλωση ανέφερε ότι υπήρξαν και άλλες απόπειρες εκφοβισμού. Σημειώνεται ότι η επίθεση διερευνάται από την αστυνομία.

Το SPD κατηγόρησε τους υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για τη Γερμανία» (AfD) για την επίθεση στον Έκκε.

Πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Έκκε το Σάββατο. Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil, δήλωσε ότι είναι «θυμωμένος και αποτροπιασμένος από αυτή την πράξη βίας» και ευχήθηκε στον Ecke ταχεία ανάρρωση.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε τρομοκρατημένη από την άγρια ​​επίθεση και ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

«Ματίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στο πλευρό σου», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.

«Δυστυχώς, αυτές οι επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Άρμιν Σούστερ.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η ένταση και η συχνότητα των επιθέσεων» τόνισε.

Λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στον Έκκε, ένας 28χρονος μέλος των Πρασίνων, ο οποίος επίσης κολλούσε αφίσες, δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, ανέφερε η γερμανική τηλεόραση Tageschau.

Κατά την πρώτη εβδομάδα της ευρωεκλογικής εκστρατείας, 51 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα κατά προεκλογικών αφισών αναφέρθηκαν στην αστυνομία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαξονίας. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 112 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα στη Σαξονία, 30 από τα οποία αφορούσαν αξιωματούχους ή αιρετούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το Politico.