Ασαφές παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για στρατιωτική επέμβαση «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία. Βουλευτές των Δημοκρατικών και των  Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την αντίθεσή τους αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Ads

 
Η συριακή αντιπολίτευση εξέφρασε το Σάββατο την «απογοήτευσή» της για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να παραπέμψει το ζήτημα της επίθεσης στη Συρία στι Κογκρέσο, αν και όπως δήλωσε ο ίδιος έχει λάβει απόφαση για μια «απάντηση στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ». Οι αντικαθεστωτικοί επισήμαναν κυρίως το ζήτημα της καθυστέρησης που προκύπτει από αυτήν την απόφαση, καθώς εκτιμούσαν πως Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά την στρατιωτική δράση.
 
Ωστόσο το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως αυτή η έγκριση δεν είναι σίγουρη. Όπως αναφέρουν στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εάν γινόταν σήμερα ψηφοφορία, η εισήγηση του Ομπάμα θα απορριπτόταν, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση για τον Ομπάμα και στη Γερουσία που πλειοψηφεί το κόμμα του, οι Δημοκρατικοί. Σημειώνεται πως και η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά της επίθεσης στη Συρίας. 
 

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 110.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου

Η αντίθεση των δύο κομμάτων προκύπτει από εντελώς διαφορετική βάση. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως η απόφαση του Ομπάμα για «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση δεν τους ικανοποιεί και επιζητούν την ανάληψη μιας ευρύτερης στρατιωτικής δράσης μιας «συνολικής στρατηγικής που θα μεταβάλλει τις ισορροπίες στο πεδίο των μαχών του συριακού εμφυλίου».
 
Την ίδια στιγμή βουλευτές των Δημοκρατικών δηλώνουν αντίθετοι σημειώνοντας πως «δεν είμαστε ο χωροφύλακας του κόσμου». «Ο Ομπάμα δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει σε αυτή την ψηφοφορία εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του δικού του κόμματος, κι αμφιβάλλω ότι μπορεί», δηλώνει ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Τομ Κόουλ.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος υποστήριξε εκ νέου την Κυριακή πως το καθεστώς της Συρίας έκανε χρήση του χημικού σαρίν, εξέφρασε την ελπίδα πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την επέμβαση στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για στρατιωτική δράση κατά τη Συρίας με αποτέλεσμα ένας απο τους πιο ένθερμους «πρόθυμους» για επίθεση κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ να αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση. 

Ads