Τέσσερις (!) ημέρες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην εκλογική νίκη, ανατρέποντας την κατάσταση στην Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια. Οι διαφορές Μπάιντεν και Τραμπ σε πέντε πολιτείες είναι τόσο οριακές που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη ισορροπία μεταξύ θριάμβου και αποτυχίας για τους δύο υποψήφιους.

Ads

Είναι ενδεικτικό πως ενώ λίγες ώρες πριν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα βρισκόταν πίσω από τον Τραμπ στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια με διαφορά χιλιάδων ψήφων, πλέον, με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, είναι «μια ανάσα»  από τη νίκη στην πολιτεία, με οριακό προβάδισμα μερικών χιλιάδων ψήφων. «Δεν έχουμε δήλωση νίκης, αλλά τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα το ότι θα είμαστε νικητές στο τέλος. Τα τελευταία 24ωρα γυρίσαμε το αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια, ενώ κρατάμε το προβάδισμα στην Νεβάδα. Εχουμε 74 εκατομμύρια ψήφους. Κανείς δεν έχει πάρει τόσους ψήφους στην ιστορία της χώρας.Και η διαφορά αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Είναι γεγονός πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος βρίσκεται ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο και το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ έχει εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης. Σύμφωνα με την Edison Research και τα αμερικανικά δίκτυα ABC,CBS,NBC,FOX,CNN, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214. Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει και την νίκη του στην Αριζόνα. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους και ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται στις 4 από τις τελευταίες 5 πολιτείες που δεν έχει υπάρχει μέχρι στγμής τελική εικόνα για τον νικητή των εκλογών της Τρίτης.

Ads

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως, ακόμη και εάν ο Μπάιντεν κερδίσει την Τζόρτζια και θεωρητικά φτάσει τους 280 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για να κερδίσει τις εκλογές), το ενδιαφέρον έπειτα στρέφεται στις υπόλοιπες αμφίρροπες πολιτείες (Πενσυλβάνια, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα). Για παράδειγμα στην Αριζόνα, όπου ο Τραμπ μειώνει συνεχώς τη διαφορά. Δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα, το Fox και το Associated Press τον θεωρούν ήδη νικητή εκεί, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο, γιατί τις τελευταίες ώρες ο Τραμπ κλείνει την ψαλίδα και απομένουν ακόμη να καταμετρηθούν χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο Μπάιντεν κερδίσει την Τζόρτζια αλλά εν τέλει χάσει την Αριζόνα, θα φτάσει τους 269 εκλέκτορες και θα χρειαστεί μια ακόμη νίκη σε μια πολιτεία εκ των Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Νεβάδα. Ήδη έχει προβάδισμα και στην Πενσυλβάνια και στη Νεβάδα, ωστόσο πως φαίνεται και από τον εκλογικό χάρτη, η διαφορά σε όλες τις πολιτείες είναι οριακή. Για παράδειγμα ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος ακόμη και με 320 ψήφους ή και να χάσει την Προεδρία!

Οι ΗΠΑ «βυθίζονται» στο χάος

Παράλληλα, το επιτελείο του Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει δικαστικές μάχες, με τη στήριξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίστηκαν ακόμη και με όπλα.  Άλλωστε, ομάδες υποστηρικτών του Τραμπ, όπως για παράδειγμα οι AZ Patriots, προσπάθησαν να μπουν μέσα σε εκλογικό κέντρο της Αριζόνα, με στόχο να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η αστυνομία του Όρεγκον προχώρησε σε 11 συλλήψεις διαδηλωτών «Αντί-Τραμπ»  οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές στην πόλη. Οι συλλήψεις αυτές βέβαια, αποτελούν μόλις έναν μικρό αριθμό, σε σχέση με τις συνολικές που έχουν υπάρξει από τις 3 Νοέμβρη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ , μεταξύ των οποίων το Σιατλ και η Μινεάπολις.

Όπως  αναφέρουν οι Financial Times, διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά αμερικανικών πόλεων, όπως το Σικάγο, το Ντένβερ, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, με ορισμένους διαδηλωτές να ζητούν διακοπή της καταμέτρησης των ψήφων, ενώ άλλοι παροτρύνουν τις Αρχές , να συνεχιστεί η καταμέτρηση. Η συγκεκριμένη αντίθεση στα αιτήματα των διαδηλωτών, είναι ενδεικτική της περαιτέρω πόλωσης που προκαλούν στις ΗΠΑ οι φετινές εκλογές, με την ενδεικτική αργοπορία στην καταμέτρηση ψήφων να δυσχεραίνει την κατάσταση.

Τέσσερις ημέρες μετά, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο

Ενώ λοιπόν οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Φοίνιξ, σύμφωνα με το Reuters, τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών παραμένουν ακόμα αβέβαια για τρίτη συναπτή μέρα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το -ήδη τεταμένο- κλίμα.

Παρά λοιπόν το γεγονός πως λόγω του αριθμού-ρεκόρ στις επιστολικές ψήφους αλλά και της μαζικότατης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ήταν δεδομένο πως τα οριστικά αποτελέσματα θα αργούσαν σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, με τον Μπάιντεν να δηλώνει προχθές πως «γνωρίζαμε πως η καταμέτρηση θα πάρει πολύ» , το γεγονός πως για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα (και ενδεχομένως να μην υπάρξουν ούτε σήμερα), μόνο θετικό δεν είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο για όσα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για τις αντιδράσεις που έρχονται από το εξωτερικό.

Άλλωστε, η σύγχυση και η αδυναμία της χώρας να ολοκληρώσει γρήγορα την εκλογική διαδικασία ανησυχούν όλον τον κόσμο αλλά και διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους αντιπάλους των ΗΠΑ. «Τι θέαμα!» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης, χαρακτήρισε «αρχαϊκό» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα με τα «προφανή κενά». Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, της χώρας απ’ όπου κατάγεται η πρώτη κυρία Μελάνια, έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ.

Οι κρίσιμες Πολιτείες

Στην Αριζόνα (11 μεγάλοι εκλέκτορες) ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,5% του Τραμπ, διαφορά μόλις 45.000 ψήφων, με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων. Το δίκτυο Fox και το πρακτορείο Associated Press δίνουν ήδη νικητή των Μπάιντεν, όμως άλλα μμε περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καταμέτρηση που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Στην Τζόρτζια (16 μεγάλοι εκλέκτορες), μια Πολιτεία που κατά παράδοση ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ αν και είχε ένα προβάδισμα αρκετών χιλιάδων ψήφων, ο Μπάιντεν έχει γυρίσει το αποτέλεσμα και έχει αποκτήσει προβάδισμα για περίπου 1.000 ψήφους. 

Στη Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες) έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων. Ο Μπάιντεν προηγείται με 49,3% έναντι 48,7%, δηλαδή διαφορά μικρότερη των 8.000 ψήφων.

Στην Πενσιλβάνια (20 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,6% έναντι 49,3%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 18.000 ψήφοι ακόμη, όλες τους επιστολικές. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση μέχρι σήμερα.

Στη Βόρεια Καρολίνα (15 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων (ποσοστό 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν). Όμως στην Πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διάστημα 9 ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Ο εκλογικός χάρτης