Ο επικίνδυνος τορπιλισμός της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ από τον απερχόμενο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, με τα περί «νοθείας» και προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο με στόχο τη διακοπή της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, οδήγησε, αναμενόμενα, στην κινητοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου του, σημαντικό μέρος του οποίου ετεροκαθορίζεται από την κουλτούρα επίλυσης των πολιτικών διαφορών με τα όπλα.

Ads

Έτσι, οπαδοί του Τραμπ, αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικό τμήμα στην επαρχία Μαρικόπα στην Αριζόνα ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Οι περισσότεροι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ενώ κάποιοι κρατούσαν  όπλα.

Οι πόρτες του κέντρου έκλεισαν και αστυνομικοί με εξάρτηση «μάχης» ετοιμάστηκαν για την περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν.

Ωστόσο, η καταμέτρηση συνεχίζεται κανονικά.

Το Fox News, το Associated Press κι άλλα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ανακηρύξει νικητή στην Αριζόνα τον Τζο Μπάιντεν. Η πολιτεία παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους κάτι που δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χάνει τους 11 εκλέκτορες.

Ads

Κατά το Fox News, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων στην Αριζόνα, ο Τζο Μπάιντεν έχει 1,444,213 ψήφους (50,7%) και ο Ντόναλντ Τραμπ 1,365,40 (47,9%).

Ένταση υπήρξε και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον όπου αναπτύχθηκαν στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς,  καθώς διαμαρτυρίες διαδηλωτών στην πόλη κατέληξαν σε βίαιες εκδηλώσεις. Οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, άναψαν φωτιές και προπηλάκισαν αστυνομικούς.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε το προβάδισμα του αντιπάλου του, και ενώ Πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης δεν είχαν ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ, εκεί όπου είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι έντονες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου στο Πόρτλαντ, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη της Εθνικής Φρουράς, έπειτα από μια διαδήλωση διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας μετά τις εκλογές. Η πορεία άρχισε από το Μανχάταν με εκατοντάδες συμμετέχοντες, και πολλοί ακτιβιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που να σημειωθεί, είχε δυναμική παρουσία στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες στην πορεία υπολογίζονται από τις τοπικές αρχές σε 500- 600 άτομα. Η ειρηνική διαδήλωση, που άρχισε το απόγευμα, κάποια στιγμή και όσο έπεφτε το σκοτάδι μετατράπηκε σε βίαιη διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Washington Square Park ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς και έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών ελικοπτέρων. Καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονταν, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Οι αρχές κάνουν λόγο για μαχητές της αριστεράς που φορούσαν μαύρες κουκούλες. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν πυρκαγιές γύρω από την πόλη.