Όσο οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν, τόσο πλησιάζει κι ένας επερχόμενος κίνδυνος που λίγοι – τουλάχιστον εκτός ΗΠΑ – θα μπορούσαν να προβλέψουν. Δεξιές πολιτοφυλακές στρατολογούν και συσπειρώνονται γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ απειλώντας να εξαπολύσουν ταραχές και επιθέσεις – ακόμη και εμφύλιο – σε περίπτωση που αυτός χάσει τις εκλογές. 

Ads

Η ύπαρξη αυτού του τύπου των πολιτοφυλακών στις ΗΠΑ δεν είναι καινούργια – εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες – όμως η προεδρία Τραμπ έδωσε ευρύ πεδίο δράσης σε αυτές τις ομάδες που ήδη από το καλοκαίρι άρχισαν να εκτοξεύουν απειλές στοχοποιώντας το μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από «Black Lives Matter». 

Ο Στιούαρτ Ρόουντς, ιδρυτής των Oath Keepers, μιας πολιτοφυλακής που έχει προσελκύσει χιλιάδες μέλη από τους χώρους του στρατού, της αστυνομίας, ακόμη και των μυστικών υπηρεσιών μιλούσε για εμφύλιο πόλεμο από τότε που τη δημιούργησε, το 2009. Όμως το περασμένο καλοκαίρι, με μεγάλα αμερικανικά μίντια να προπαγανδίζουν ότι οι αντιφασιστικές ομάδες τρομοκρατούν τη χώρα και τον ίδιο τον Τραμπ να χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων «τρομοκράτες», ο Ρόουντς είδε τα μέλη της ομάδας του αλλά και τα πρόθυμα αυτιά να τον ακούσουν να αυξάνονται. «Ας μην παίζουμε», έλεγε τον περασμένο Ιούνιο στο The Atlantic. «Έχουμε κατεβεί σε εμφύλιο πόλεμο». 

Ο ίδιος ο Ρόουντς άλλαξε ρόλο. Σταμάτησε να είναι «επαναστάτης εν αναμονή», όπως έλεγε, και έγινε υπερασπιστής του πρόεδρου. Ζητούσε από τους οπαδούς του να προστατεύσουν τη χώρα από αυτό που αποκαλούσε «εξέγερση» και «τελευταία προσπάθεια υπονόμευσης του Ντόναλντ Τραμπ». Όταν ένας έφηβος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία δυο διαδηλωτών κατά της αστυνομικής βίας στο Ουισκόνσιν, ο Ρόουντς τον χαρακτήρισε «ήρωα και πατριώτη». Όταν λίγες ημέρες μετά σκοτώθηκε ένας υποστηρικτής του Τραμπ στο Όρεκγον, έγραψε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι εδώ και τώρα». 

Ads

Το 2014 ο Ρόουντς έστειλε ένοπλες ομάδες στο Φέργκιουσον του Μισσούρι «για να προστατέψει τις επιχειρήσεις» κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας, μετά τη δολοφονία του νεαρού Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό. Οι εικόνες των Oath Keepers που στέκονταν στις στέγες με ημιαυτόματα τουφέκια στραμένα προς τον κόσμο που βρισκόταν στον δρόμο ήταν χαρακτηριστικές μιας αμερικής που αλλάζει γυρνώντας πίσω. 

Όταν το 2016 ο Τραμπ προειδοποιούσε για πρώτη φορά για «εκλογική απάτη», ο Ρόουντς καλούσε τα μέλη του να παρακολουθούν τα εκλογικά κέντρα. Όταν προειδοποιούσε για «εισβολή μεταναστών χωρίς χαρτιά», ο Ρόουντς ταξίδεψε στα νότια σύνορα για να κάνει περιπολίες με τους Oath Keepers. Έστελνε μέλη του για να «προστατεύει» τους υποστηρικτές του Τραμπ στις συγκεντρώσεις του και εμφανιζόταν ο ίδιος με μπλουζάκια της πολιτοφυλακής στην σειρά με τους VIPS. Όταν ο Τραμπ απείλησε με εμφύλιο πόλεμο, κατά την έναρξη της έρευνας εναντίον του, ο Ρόουντς δήλωσε «αυτή είναι η αλήθεια. Εδώ είμαστε». Ο Ρόουντς τώρα στρατολογεί και περιμένει. 

Ο Στρατηγός Bloodagent έχει στο σπίτι του στην Ατλάντα μία πινακίδα που γράφει «Τραμπ 2020». Δεν είναι πραγματικός στρατηγός. Λέγεται Κρις Χιλ, ανήκει στη μεσαία τάξη και εργάζεται ως παρανομικός. Οι φίλοι του τον αποκαλούν Bloodagent και ο ίδιος το έχει χτυπήσει τατουάζ στο χέρι του. Είναι επίσης το όνομα που χρησιμοποιεί ως επικεφαλής της πολιτοφυλακής που ίδρυσε πριν από έξι χρόνια και η οποία, όπως ισχυρίζεται έχει 75 μέλη. Κάποτε είχε 350 μέλη, όμως αρκετοί αποχώρησαν από την ομάδα. «Η αριστερά συσπειρώνεται για ένα κοινό σκοπό. Είναι πιο δύσκολο για την δεξιά πτέρυγα», υποστηρίζει ο Χιλ αλλά λέει ότι οι 75 άντρες του είναι έτοιμοι για μάχη και καλύτεροι από μία μεγαλύτερη αλλά διαιρεμένη ομάδα. 

Ο Χιλ μιλώντας στο Spiegel, δηλώνει πεπεισμένος ότι η μέρα που θα πρέπει να πολεμήσει θα έρθει σύντομα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια. Αν όλα πάνε καλά, λέει, ο Τραμπ θα κερδίσει στις 3 Νοεμβρίου. «Στη συνέχεια, η αριστερά θα κάψει εντελώς τις πόλεις. Θα υπάρχουν αναταραχές, νεκροί πολίτες», υποστηρίζει. 

Και στην περίπτωση που θα νικήσει ο Μπάιντεν; Ο Χιλ, υποστηρίζει ότι δεν θα κερδίσει. Λέει ότι «υπάρχουν χιλιάδες στις συγκεντρώσεις του Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν κάθεται σε μία συνάντηση με τέσσερα άτομα στο Ουισκόνσιν». Πιστεύει ότι «ο Τραμπ είναι μίλια μπροστά». 

Για το δεύτερο σενάριο, που είναι η ήττα του Τραμπ, ο Χιλ υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατανομή των ψήφων. «Δεν γίνονται όλα πάνω από το τραπέζι», λέει, προσθέτοντας πως «γνωρίζει από πρώτο χέρι» ότι οι Δημοκρατικοί ενθαρρύνουν ενεργά τους ψηφοφόρους να διαπράξουν εκλογική απάτη. Αν και ο Τραμπ είναι αυτός που στην πραγματικότητα έχει κάνει δημόσια κάτι τέτοιο, ο Χιλ είναι πεπεισμένος για το αντίθετο και δηλώνει ότι η πολιτοφυλακή του «Δύναμη Ασφαλείας ΙΙΙ%» είναι έτοιμη. 

Δεκάδες ένοπλες ομάδες στις ΗΠΑ έχουν ονόματα που περιλαμβάνουν τριψήφια ποσοστά. Αυτά υποτίθεται ότι αναφέρονται στο τμήμα του πληθυσμού που πήρε τα όπλα εναντίον των Βρετανών κατά τον αμερικανικό πόλεμο ανεξαρτησίας. Πολλές από αυτές τις ακροδεξιές ομάδες ετοιμάζονται για την Day X (Ημέρα Χ) – την ημέρα που ο Τραμπ δεν θα είναι πια πρόεδρος και κατά τους ίδιους οι Δημοκρατικοί θα εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Συντάγματος. 

Ποιες είναι οι συνταγματικές αρχές που θα παραβιάσουν οι Δημοκρατικοί; Για τον Χιλ και όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις είναι «το δικαίωμα μας να φέρουμε όπλα». Παραμένει ασαφές τι σκοπεύει να κάνει ο Χιλ σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ στο σπίτι μου και να περιμένω κάποιον από την κυβέρνηση να πάρει τα όπλα μου», λέει. «Όταν η τυραννία γίνεται νόμος, η εξέγερση καθίσταται καθήκον», προσθέτει. Η φράση είναι το μότο της πολιτοφυλακής του. 

Οι οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων έχουν ταξινομήσει τη «Δύναμη Ασφάλειας III%» ως δεξιό εξτρεμιστικό γκρουπ και το Facebook έχει αποκλείσει τη σελίδα του Χιλ. Εκείνος υποστηρίζει ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η ομάδα του δεν είναι ρατσιστές αλλά «υπερασπίζουν το Σύνταγμα». Ο Χιλ, όπως και πολλά μέλη τέτοιων πολιτοφυλακών, ισχυρίζονται ότι ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ αφορούσε αυξήσεις φόρων κι όχι τη δουλεία. Αντλούν τις ιδέες τους από τους Patriot, τους υπερασπιστές της λευκής υπεροχής – αν και δημοσίως συχνά το αρνούνται – ενώ συσπειρώνονται γύρω από ιδέες, όπως η θεωρία για τη «Νέα Παγκόσμια Τάξη». 

Μιλώντας για αυτού του είδους τις πολιτοφυλακές μοιραία προκύπτει το ερώτημα πόσο σοβαρό ζήτημα προκύπτει. Ο Χιλ λέει ότι έχει στρατιωτική εκπαίδευση και ότι αυτός και οι άντρες του ξοδεύουν το 80% του χρόνου τους πραγματοποιώντας ασκήσεις πεδίου με την αναδημιουργία καταστάσεων όπως αστικές ταραχές, εχθρική επίθεση και έλλειψη τροφίμων. Ο Χιλ έχει στείλει τέτοια βίντεο μέσω Signal. 

Το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ υπήρξαν επιθέσεις από ακροδεξιούς και συγκρούσεις πολύ πραγματικές στην Άτλαντα, την Κενόσα, το Ουισκόνσιν, στο Πόρτλαντ και το Όρεγκον. Το να χαρακτηρίσει κανείς γραφικούς τον Χιλ, τον Ρόουντς και τις ομάδες τους ή τις άλλες τέτοιου τύπου πολιτοφυλακές θα ήταν εύκολο αλλά και επικίνδυνο. Καθώς έχουν στα χέρια τους πραγματικά όπλα.