Οι κάτοικοι της Γάζας λένε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές γίνονται ως επί το πλείστον χωρίς προειδοποίηση και χτυπούν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι ο θάνατος είναι επικείμενος και αναπόφευκτος.

Ads

«Όλα τα μέρη είναι στόχοι. Απλά περιμένουμε τη σειρά μας» λένε κάτοικοι στο ρεπορτάζ των New York Times.

H Raja Abdulrahim, ρεπόρτερ της εφημερίδας στην Ιερουσαλήμ, γράφει πως ο Nayrouz Qarmout, ένας Παλαιστίνιος συγγραφέας που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων με το Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας ένιωθαν έντονο φόβο όταν άκουγαν εκρήξεις, αλλά μετά επέστρεφε η ελπίδα. Ελπίδα για κατάπαυση του πυρός και για τη συνέχιση της ζωής.

Αλλά αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός.

“Δεν μπορείτε να φανταστείτε το συναίσθημα”, είπε. “Δεν είσαι ασφαλής. Όλα τα μέρη είναι στόχοι, οπότε σκέφτεσαι πως θα πεθάνεις ανά πάσα στιγμή”.

Ads

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν εδώ και τρεις εβδομάδες ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει έκτοτε περισσότερες από 7.000 αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα, όπου ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Οι μισοί απο τους θανάτους αφορούν παιδιά.

Ο απολογισμός των νεκρών ενός πολέμου που φαίνεται ότι απέχει πολύ από το τέλος του, έχει ήδη επισκιάσει τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα τα τελευταία 15 χρόνια.

Μέσα σε μια νύχτα, εν μέσω μερικών από τις πιο έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων τριών εβδομάδων, ο φόβος αυτός έφθασε στο αποκορύφωμα μετά τη διακοπή των τηλεφωνικών και διαδικτυακών γραμμών, προκαλώντας ένα μπλακάουτ που ενίσχυσε τον πανικό.

EPA/MOHAMMED SABER

 

Οι παλαιστινιακές εταιρείες επικοινωνίας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έκοψαν σχεδόν όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στη Γάζα πριν ενταθούν οι βομβαρδισμοί. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Οι κάτοικοι συνωστίζονταν σε σπίτια και καταφύγια χωρίς να γνωρίζουν ποιος χτυπήθηκε.

“Αυτή είναι η πιο τρομακτική νύχτα που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου”, έγραψε ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα, ο Hind Khoudary, στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

Και πολλοί στη Γάζα, φοβούνται ότι αν δεν σκοτωθούν από αεροπορική επιδρομή, μπορεί να πεθάνουν από πείνα ή δίψα εξαιτίας της ισραηλινής πολιορκίας που έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Olfat al-Kurd, ερευνήτρια στη Γάζα για την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, δήλωσε ότι περίπου 70 συγγενείς της έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη του πολέμου. Καθώς κάθε μέρα φέρνει νέα για έναν ακόμη φίλο, συγγενή ή γείτονα που σκοτώνεται – ή μερικές φορές μια ολόκληρη ομάδα από αυτούς ταυτόχρονα – το κλίμα φόβου και θανάτου μεγαλώνει, είπε.

“Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι, στην πραγματικότητα, εναντίον των αμάχων. Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων”, δήλωσε η κ. Αl-Kurd, μιλώντας από έναν καταυλισμό στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, όπου η οικογένειά της κατέφυγε αφού το Ισραήλ κάλεσε όλους τους κατοίκους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή.

“Έτσι αισθάνεσαι ότι έρχεται η σειρά σου. Ζούμε την τελευταία μας μέρα”, πρόσθεσε. “Απλά περιμένουμε τη σειρά μας”.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία και να εξαλείψει την ένοπλη ομάδα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι πλήττουν μόνο τοποθεσίες που συνδέονται με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των μελών της. Ο στρατός λέει ότι δεν στοχεύει αμάχους, αλλά έχει επίσης αναγνωρίσει ότι οι προειδοποιήσεις προς τους αμάχους δεν ήταν τόσο εκτεταμένες ή συγκεκριμένες όσο ήταν σε προηγούμενους πολέμους.