Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής, αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής «επέκταση των επιχειρήσεων» και πλήγματα σε 15ο υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένων και σηράγγων, ενώ σύμφωνα με τον στρατό νεκρός είναι και ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς, που βοήθησε κατά τον σχεδιασμό των επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Ads

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους εντός της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ντινάρ δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Τα στρατεύματά μας επιχειρούν μέσα στη Γάζα, όπως έκαναν και χθες».

Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε μέλη του στρατιωτικού του βραχίονα και μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, όπως κατέγραψαν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, έφθασαν χθες σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφότου το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια με πάνω από 1.400 νεκρούς.

Ads

Πιθανόν στο πρελούδιο της χερσαίας επιχείρησης την οποία έχει αναγγείλει επανειλημμένα, ο ισραηλινός στρατός έκανε δυο εισβολές σε 48 ώρες. Μονάδες του με αεροπορική υποστήριξη έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε πως διεξάγει πόλεμο «από νοσοκομεία» και ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Η Χαμάς διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Διαβάστε επίσης: «Σφαγή» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ / Υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Ιορδανίας – Δεν πέρασε τροπολογία του Καναδά και των ΗΠΑ

Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τηλεφωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών σε γραμμές τροφοδοσίας και πύργους, σύμφωνα με την Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης, ενώ πολλά ξένα ΜΜΕ έχουν χάσει κάθε επαφή με τους ανταποκριτές τους.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες είναι ένα μπλακ άουτ στις ειδήσεις» που μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης.

«Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών των αναζητητών της αλήθειας, των οποίων η καθημερινή εργασία μας ενημερώνει με γεγονότα που ρίχνουν φως στην ανθρώπινη κατάσταση και βοηθούν να λογοδοτήσει η εξουσία», αναφέρεται.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με ορισμένους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους και ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τις χιλιάδες οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και σε άλλες εγκαταστάσεις υγείας, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την οργάνωση της UNICEF αλλά και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Οι Παλαιστίνιοι, που είχαν ήδη βυθιστεί στο σκοτάδι μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης πριν από εβδομάδες, οδηγήθηκαν εντελώς στην απομόνωση, στριμωγμένοι σε σπίτια και καταφύγια με τα αποθέματα τροφίμων και νερού να εξαντλούνται.

Εντωμεταξύ, η ένταση έχει φθάσει στο κόκκινο και στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, όπου πάνω από εκατό Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου, όπως και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, σιιτικού κινήματος υποστηριζόμενου από το Ισραήλ και συμμάχου της Χαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=Ntoq3B3JKuE

«Η Χαμάς θα νιώσει την οργή μας»

«Εκτός από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι σε τηλεοπτική ενημέρωση το βράδυ της Παρασκευής.

Είπε ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ διεξάγει εκτεταμένες επιδρομές σε σήραγγες που έχει σκάψει η Χαμάς και σε άλλες υποδομές. Ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, δήλωσε επίσης στο MSNBC ότι το Ισραήλ ξεκινά την εκδίκησή του κατά της Χαμάς και «η Γάζα θα νιώσει την οργή μας απόψε», υποστηρίζοντας ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν μέχρι να διαλυθεί η οργάνωση, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα στη βορειοανατολική πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας και στην κεντρική περιοχή Αλ-Μπουρέιτζ.

Πλήγματα και κοντά σε νοσοκομεία

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί εδώ και καιρό έξω από τη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς μετά την επίθεση εκατοντάδων ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη λωρίδα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 πιάστηκαν όμηροι, ορισμένοι από αυτούς ξένοι υπήκοοι ή με διπλή ισραηλινή υπηκοότητα.

Από τότε, λένε οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 7.000 Παλαιστίνιους.

Το Al Jazeera, το οποίο μετέδιδε ζωντανά πλάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχναν συχνές εκρήξεις στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο του θύλακα.

Ακόμη, ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε την Παρασκευή τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά της κέντρα, έναν ισχυρισμό που η οργάνωση αρνήθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=qbIvz1kEXb8

HRW: Η συσκότιση των πληροφοριών ενέχει τον κίνδυνο μεγάλων φρικαλεοτήτων

Η Ντέμπορα Μπράουν, ανώτερη ερευνήτρια τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι το σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στον βομβαρδισμένο θύλακα εμποδίζει τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους και να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές και άλλες βασικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η συσκότιση πληροφοριών κινδυνεύει να παράσχει κάλυψη για μαζικές θηριωδίες και να συμβάλει στην ατιμωρησία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη επικοινωνίας «σημαίνει ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ληφθούν κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και να ακουστούν άμεσα από εκείνους που βιώνουν τις παραβιάσεις».