Σε διαφορετική σελίδα βρίσκονται οι στενοί σύμμαχοι ΗΠΑ και Ισραήλ αναφορικά με τις ανθρωπιστικές «παύσεις» στη Γάζα, όπου πλέον ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 10.800, ανάμεσά τους τουλάχιστον 4.324 παιδιά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες οδεύουν προς τα νότια, όπου τα αποθέματα σε τρόφιμα μειώνονται επικίνδυνα.

Ads

Οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου περί συμφωνίας του Ισραήλ για τετράωρες ανθρωπιστικές «παύσεις» καθημερινά στη βόρεια Γάζα -κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις- προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η διαφυγή αμάχων έπεσαν γρήγορα στο κενό, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Times of Israel, ξεκαθάρισε με δήλωσή του:

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα για εκκένωση προς τα νότια».

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, καταδίκασε επίσης τις προτεινόμενες «παύσεις», χαρακτηρίζοντάς τες «σοβαρό λάθος» εάν δεν συνδυαστούν με την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς. Διερωτήθηκε επίσης αν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είχε την εξουσία να λάβει την απόφαση, ενώ ζήτησε να τεθεί ενώπιον του ευρύτερου υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά, στοχευμένα μέτρα» στη Γάζα για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να διαφύγουν από τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά στις «παύσεις» των ΗΠΑ.

Αργότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους που θα εγκαταλείψουν περιοχές της βόρειας Γάζας. Στην ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι είναι κρίσιμο οι ανθρωπιστικές προμήθειες και η βοήθεια να κατευθύνονται στις περιοχές όπου μετακινούνται οι άνθρωποι.

Η αντίδραση Μπάιντεν στη δήλωση Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ «ανθρωπιστική παύση μεγαλύτερη των τριών ημερών».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ερωτηθείς εάν έχει απογοητευθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις καθυστερήσεις στην καθιέρωση ανθρωπιστικών παύσεων, ο Μπάιντεν απάντησε:

«Έχει πάρει λίγο παραπάνω από όσο ήλπιζα» (σ.σ. να συμφωνήσει σε μια ανθρωπιστική παύση).

Διαπραγματεύσεις Μοσάντ, CIA και Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων

Ο διευθυντής της CIA και ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Κατάρ στη Ντόχα, σήμερα Πέμπτη 9/11, προκειμένου να συζητηθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, σύμφωνα δύο διαφορετικές πηγές που επικαλούνται οι New York Times και το CNN.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, έχει ταξιδέψει σε όλη τη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και πολιτικούς ηγέτες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και το ζήτημα των ομήρων. Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στη Ντόχα, έχει μεσολαβήσει στις συνομιλίες για τους ομήρους.

Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την απελευθέρωση ενός μικρού αριθμού ομήρων από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Αμερικανών. Οι προτάσεις έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι συζητήσεις την Τετάρτη και στις αρχές της Πέμπτης περιστράφηκαν γύρω από μια πρόταση για τη Χαμάς να απελευθερώσει 10 έως 15 κρατούμενους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται ορισμένοι Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και ισραηλινές γυναίκες, άμαχοι και παιδιά, δήλωσε αξιωματούχος.

Η Χαμάς ζήτησε τριήμερη παύση των μαχών σε όλη τη Γάζα.

Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες της πρότασης, έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα της απελευθέρωσης των ομήρων με αντάλλαγμα μια «προσωρινή παύση των εχθροπραξιών».

«Κίνδυνος υποσιτισμού» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας είναι αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό, καθώς δεν έχουν αρκετά τρόφιμα, σύμφωνα με στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε.

Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε.

Ακόμη και το προσωπικό του WFP που βρίσκεται στη Γάζα δεν έχει αρκετά τρόφιμα. Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με τουλάχιστον 23 αρτοποιεία αλλά μόνο ένα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και πρώτες ύλες. «Λέγονται ιστορίες για ανθρώπους που πήγαν εκεί, στήθηκαν στην ουρά για δέκα μέρες και έφυγαν με άδεια χέρια. Είναι πολύ σοβαρό», είπε η Κιουνγκ-ναν.