Για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «αδειάζει» τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές «παύσεις» στη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Ads

«Το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες παύσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα, για να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν» ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο Λευκός Οίκος.

«Το Ισραήλ θα ανακοινώνει το χρόνο των παύσεων τρεις ώρες πριν. Μας έχουν πει οι Ισραηλινοί ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Έχουμε παροτρύνει τους Ισραηλινούς να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν αυτούς τους αριθμούς. Οι παύσεις θα παράσχουν ανάσα για λίγες ώρες για τους αμάχους ώστε να μετακινηθούν χωρίς κίνδυνο, καθώς “σύντομα παράθυρα ευκαιρίας” για την πιθανή ασφαλή διέλευση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», είπε ο Κίρμπι.

Ads

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν μάλιστα την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας τις παύσεις ως «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο ισραηλινός στρατός, σε  ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι λαμβάνουν χώρα «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες».

Με δήλωσή του, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε:

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα για εκκένωση προς τα νότια».

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου απέρριψε δημόσια το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν μέσω του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για μια σειρά από «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να επιτραπούν περισσότερες παραδόσεις των άκρως απαραίτητων τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των 240 και πλέον ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά.