Σφαγή αμάχων και τραυματιών είναι το αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού μιας πομπής ασθενοφόρων κοντά στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσκομείου της Γάζας, το Αλ-Σίφα, που μετέφερε βαριά ασθενείς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προκειμένου να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου.

Ads

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο Reuters, δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους ξαπλωμένους δίπλα σε ένα ασθενοφόρο σε έναν δρόμο της πόλης και άλλους να τρέχουν να τους βοηθήσουν.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος, με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, και τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να δηλώνει «βαθύτατα σοκαρισμένος» από το χτύπημα. «Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζητώντας κατάπαυση του πυρός «άμεσα».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα ανέρχεται στο 164% και νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς, ενώ έχουν βρει καταφύγιο 14.000 άμαχοι.

Ads

Γυναίκες και παιδιά είναι το 67% των τουλάχιστον 9.200 νεκρών στη Γάζα από τα ασύμμετρα -κατά το διεθνές δίκαιο- ισραηλινά αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισράηλ κατά την οποία 1.400 σκοτώθηκαν. Όπως εκτιμά ο ΠΟΥ, 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα, μερικά από αυτά μόλις λίγων μηνών.

Ο ισραηλινός στρατός, παραδεχόμενος το χτύπημα στο Αλ-Σίφα, δήλωσε ότι το κονβόι ασθενοφόρων «χρησιμοποιείτο από έναν τρομοκρατικό πυρήνα της Χαμάς», προσθέτοντας σε ανακοίνωσή του ότι «ένας αριθμός τρομοκρατικών πρακτόρων της Χαμάς σκοτώθηκε» – χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδείξεις για τους εν λόγω ισχυρισμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=NmpBBgL61cE&ab_channel=SkyNewsAustralia

Στο κενό το αίτημα Μπλίνκεν για ανθρωπιστικές «παύσεις»

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός σημειώθηκε ενόσω ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την οποία συναντήθηκε και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τους ηγέτες του Ισραήλ να λάβουν μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και να επιτρέψουν την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στο πολιορκημένο θύλακα. Εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Δώσαμε στο Ισραήλ συμβουλές που μόνο οι καλύτεροι φίλοι μπορούν να προσφέρουν για το πώς να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους του να βρει και να αποτελειώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Ωστόσο, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου απέρριψε δημόσια το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια σειρά από «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να επιτραπούν περισσότερες παραδόσεις των άκρως απαραίτητων τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των 240 και πλέον ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς, ενώ επανέλαβε την άρνησή του να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα, ένα από τα βασικά αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να μην καταρρεύσουν πλήρως οι εναπομένουσες λειτουργικές υγειονομικές δομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε μεγαλύτερη εμπλοκή καλεί τη Χεζμπολάχ η Χαμάς

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η διεθνής κοινότητα φοβούνται για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ανάφλεξης και ενός δεύτερου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Αυτό δεν είναι το σχέδιο της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, σε μια ευρέως αναμενόμενη ομιλία, τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από την έναρξη του πολέμου.

Ο Νασράλα, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «αποκλειστικά υπεύθυνες υπεύθυνη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τον λαό της», δηλώνοντας πως «όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο -και αυτό απευθύνεται στους Αμερικανούς- πρέπει να σταματήσει γρήγορα την επιθετικότητα στη Γάζα».

«Εσείς οι Αμερικανοί γνωρίζετε καλά ότι αν υπάρξει πόλεμος στην περιοχή, ο στόλος σας δεν θα είναι χρήσιμος, ούτε η αεροπορική μάχη θα βοηθήσει. Τα συμφέροντά σας, οι στρατιώτες σας και ο στόλος σας θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίμημα» είπε χαρακτηριστικά

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποδείξει τη δέσμευση για τη νίκη της Χαμάς στη Γάζα, όπως εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα από τον ηγέτη της ομάδας Χασάν Νασράλα.

«Τα λόγια του για τη σημασία της διακοπής της επίθεσης στη Γάζα αλλά και τη σημασία της νίκης της Χαμάς στη Γάζα είναι ξεκάθαρα και σημαντικά. Η δέσμευση της Χεζμπολάχ σε αυτούς τους δύο στόχους απαιτεί δράση στο πεδίο τώρα», λέει ο Hamdan.