Φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε δυο drones που κινούνταν προς την κατεύθυνσή της από τις ακτές της Υεμένης, την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή εξακολουθούν να κλιμακώνονται.

Ads

Σε δελτίο Τύπου του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας αναφέρεται ότι «η αναχαίτιση και η καταστροφή των δυο απειλών» έγινε στις 22:30 και στις 00:30 (ώρες Ελλάδας) «110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης, στο ύψος της Χοντάιντα» από τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Languedoc.

Να σημειωθεί πως οι εντάσεις στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας είναι όλο και πιο συχνές τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, χθες Σάββατο (9/12), οι αντάρτες Χούθι απείλησαν να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σκάφος διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και πλέει προς το Ισραήλ αν δεν διανεμηθεί στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.

«Αν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, θα γίνουν στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι, ανακοινώνοντας απαγόρευση διέλευσης σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ.

Ads

Πρόκειται για σιίτες αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας. Αποτελούν μέρος αυτού που αποκαλείται «άξονας αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ. Στον ίδιο «άξονα» εντάσσονται οργανώσεις όπως η παλαιστινιακή Χαμάς αλλά και η λιβανική Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τρία drones και βοήθησε τρία εμπορικά πλοία που έγιναν στόχοι επιθέσεων από την Υεμένη. Μετά το περιστατικό, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ