Το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων από το κέντρο της κύριας πόλης στα νότια της Γάζας Χαν Γιουνίς και σφυροκόπησε το μήκος του θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους από το αίτημα για κατάπαυση του πυρός.

Ads

Από τότε που κατέρρευσε την 1η Δεκεμβρίου η εκεχειρία με τη Χαμάς, το Ισραήλ επέκτεινε την επίθεσή του στο έδαφος στο νότιο μισό της Λωρίδας της Γάζας, εισχωρώντας στο Χαν Γιουνίς, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές μάχες, ενώ και οι δύο πλευρές ανέφεραν αύξηση των μαχών στο βορρά.

Το Ισραήλ δήλωσε μάλιστα ότι η «εκστρατεία» του σημειώνει πρόοδο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 7.000 μαχητές της Χαμάς, χωρίς να πει πώς προέκυψε αυτή η εκτίμηση, και ο επικεφαλής του στρατού αντιστράτηγος Herzi Halevi δήλωσε στους στρατιώτες ότι «πρέπει να πιέσουμε περισσότερο».

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς ξεπέρασε τους 17.700 το Σάββατο, ενώ πολλές χιλιάδες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια. Το υπουργείο ανέφερε ότι περίπου το 40% των θανάτων αφορούσε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ads

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ακόμα και πάνω από μία φορά. Καθώς οι μάχες μαίνονται σε όλη την επικράτεια, οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς.

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι περιορίζουν τις απώλειες αμάχων παρέχοντας χάρτες που δείχνουν ασφαλείς περιοχές και κατηγορούν τη Χαμάς ότι βλάπτει τους αμάχους κρυπτόμενη ανάμεσά τους, κάτι που οι μαχητές αρνούνται. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η εκστρατεία έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο εκδίκησης για καμένη γη εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού ενός θύλακα τόσο πυκνοκατοικημένου όσο το Λονδίνο.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραήλ ανήρτησε το Σάββατο έναν χάρτη στο Χ, στον οποίο επισημαίνονται έξι οικοδομικά τετράγωνα του Χαν Γιουνίς που πρέπει να εκκενωθούν “επειγόντως”.

Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών, καθώς και μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να προχωρήσουν δυτικότερα.

Χτυπήθηκε θέση του ΟΗΕ στο Λίβανο

Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε χθες Σάββατο 9/12, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, όπως έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.

Η ειρηνευτική δύναμη (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) βρίσκεται στη διαδικασία «επαλήθευσης» της προέλευσης των πυρών, πάντως το συμβάν δεν είχε «κανένα θύμα», αν και προκάλεσε ζημιά σε πύργο παρατήρησης βάσης της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Αντρέα Τενέντι.

«Ισραηλινό τεθωρακισμένο Μερκάβα» έβαλε στο στόχαστρο θέση της FINUL κοντά στα σύνορα, απέναντι στη Μετούλα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

«Δεν βάλαμε στο στόχαστρο τη FINUL, δεν πλήξαμε θέση της FINUL», επέμεινε από την πλευρά της εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινά πυρά έπληξαν την 25η Νοεμβρίου όχημα της FINUL που εκτελούσε περιπολία στο νότιο τμήμα της χώρας, τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής Ισραήλ/Χαμάς. Το γενικό αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου είχε ήδη χτυπηθεί από οβίδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανική πλευρά από τον Οκτώβριο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και πάνω από δέκα άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.