Αναθεώρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Συρίας – που θα περιλαμβάνει και την επιτροφή προσφύγων και μεταναστών – ζήτησαν με επιστολή τους προς την Κομισιόν οκτώ κράτη μέλη, μεταξύ τους η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς θεωρούν ότι η σημερινή στάση των Βρυξελλών είναι αναντίστοιχη με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Ads

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας σε επιστολή που συνυπογράφουν με αποδέκτη τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζουν την ανάγκη αύξησης της πολιτικής επιρροής της ΕΕ, βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και της επίτευξης «συνθηκών για ασφαλείς, εθελοντικές και αξιοπρεπείς επιστροφές Σύρων προσφύγων» κατά τρόπο σύμφωνο με τα πρότυπα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως τονίζεται.

«Στόχος μας είναι μια πιο ενεργή, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και λειτουργική πολιτική για τη Συρία», έγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

«Αυτό θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε την πολιτική μας επιρροή [και] την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής μας βοήθειας», προσθέτουν.

Ads

Δεκατρία χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία σε πολλά μέρη της χώρας, με τη βοήθεια της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας και των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράν.

Η ΕΕ έχει επιβάλει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στο καθεστώς Άσαντ και έχει διακόψει τις επίσημες σχέσεις με τη Δαμασκό.

Στην επιστολή, πρότεινονται δέκα τομείς που θα πρέπει να συζητηθούν «ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις», οι οποίοι περιγράφονται σε ξεχωριστό non paper.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός απεσταλμένου ΕΕ – Συρίας, ο οποίος θα αναλάβει να επαναφέρει τον Σύρο πρέσβη στις Βρυξέλλες και να συνδέεται τόσο με τους συριακούς όσο και με τους περιφερειακούς παράγοντες.

«Μετά από 13 χρόνια πολέμου, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική μας για τη Συρία δεν έχει γεράσει καλά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg.

«Όσο πικρό κι αν είναι, με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, το καθεστώς Άσαντ παραμένει σταθερά στη σέλα, η συριακή αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη ή εξόριστη εντελώς – η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κλείνει πια τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Schallenberg.

Όμως, παρά την πίεση, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι παραμένει απίθανο το μπλοκ να αρχίσει να χαλαρώνει την πίεση στο καθεστώς Άσαντ.