Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε ώρα αιχμής, στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου. Αρχικά η αστυνομία είχε κάνει λόγο για «έως και τρεις δράστες», ωστόσο στη συνέχεια ανακοίνωσε πως τελικά ότι ο δράστης ήταν μόνο ένας, ο οποίος και βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με τις αρχές αυτοκτόνησε. Πρόκειται για έναν 18χρονο ιρανογερμανό, ο οποίος σε βίντεο εμφανίζεται να δηλώνει Γερμανός και να βρίζει τους ξένους. Κάτι που ανέφεραν και αυτόπτες μάρτυρες. Ο δράστης, που ζούσε στο Μόναχο, δεν είναι γνωστός στις γερμανικές αρχές και όπως σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου «πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον περίγυρό του και να ερευνήσουμε το περιβάλλον που ζούσε προτού μπορέσουμε να καταλάβουμε κατά πόσο κατελήφθη από αμόκ ή είχε τρομοκρατικά κίνητρα». «Είναι νωρίς για συμπεράσματα», είπε. Από την επίθεση εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και παιδιά και πολλοί νέοι άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Ads

Η μεγάλη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή 2.100 ανδρών, ολοκληρώθηκε, με τις αρχές να ανακοινώνουν τη λήξη του συναγερμού. Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία και λειτουργούν εκ νέου τα μέσα μαζική μεταφοράς. 

«Εντοπίστηκε ένας άνδρας που αυτοκτόνησε. Υποθέτουμε πως είναι ο μόνος δράστης», ήταν το μήνυμα στο Twitter που ανάρτησε περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα η γερμανική αστυνομία ανατρέποντας τα μέχρι τότε στοιχεία για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου. Λίγη ώρα αργότερα ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε με βεβαιότητα πως ο δράστης της επίθεσης ήταν μόνο ένας. Όπως εξήγησε η αστυνομία είχε αρχικά κάνει λόγο για τρεις δράστες, καθώς δύο άτομα που απομακρύνθηκαν από το εμπορικό κέντρο με ένα αυτοκίνητο είχε κριθεί ως ύποπτοι για εμπλοκή στην επίθεση και αναζητούνταν. Τελικά εντοπίστηκαν και διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση. 

Άγνωστα μέχρι τώρα είναι τα κίνητρα της επίθεσης. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο ενδεχομένως μια ακόμη επίθεση τζιχαντιστών, ένα βίντεο αλλά και μαρτυρίες έδωσαν άλλη διάσταση. Πρόκειται για ένα βίντεο στο οποίο ο δράστης εμφανίζεται στην ταράτσα του πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου να δηλώνει Γερμανός και να βρίζει τους ξένους κάτι που δήλωσαν και αυτόπτες μάρτυρες. Βάσει αυτών των στοιχείων υπήρξαν σενάρια που συνέδεαν την επίθεση με ακροδεξιά κίνητρα, ωστόσο στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως ο δράστης είναι ιρανογερμανός. Ταυτόχρονα υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο πανηγύριζαν για την επίθεση. 

Οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστης βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για πιθανές σχέσεις του δράστη με τον ISIS είπε πως «δεν είναι γνωστό κάτι τέτοιο και πρέπει να διερευνηθεί». «Δεν γνωρίζουμε πολλά για το δράστη, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον περίγυρό του και να ερευνήσουμε το περιβάλλον που ζούσε προτού μπορέσουμε να καταλάβουμε κατά πόσο κατελήφθη από αμόκ ή είχε τρομοκρατικά κίνητρα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι νωρίς για συμπεράσματα». Ο δράστης δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν γνωστός στις αρχές.  

«Αντιφατικές οι πρώτες ενδείξεις για την πηγή της επίθεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ ο Πέτερ Αλτάιμερ, στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να συνδέεται με τρομοκρατία, ωστόσο δεν μπορούμε και να το επιβεβαιώσουμε, είμαστε στη φάση της έρευνας»

Διαβάστε επίσης: 

Μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε, ενώ οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εξαπλώθηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης, που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας διεκόπη. Παράλληλα οι αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να μη διασπείρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση. Παράλληλα η αστυνομία ζήτησε να μη δημοσιεύονται φωτογραφίες θυμάτων. «Δείξτε σεβασμό!», ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter.

Έκτακτη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου ασφαλείας της Γερμανίας, με συμμετοχή όλων των αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας της Γερμανίας υπουργών, αποφασίστηκε για το Σάββατο. Ο υπουργός Εσωτερικών  της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ επιστρέφει εσπευσμένα στη Γερμανία από τις διακοπές του στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά, πληροφορίες έκαναν λόγο και για δεύτερη επίθεση στο κέντρο του Μονάχου, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν. Η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε ότι ήταν «λάθος συναγερμός», ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Πληροφορίες από τις αρχές και αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες έκαναν αρχικά λόγο για τρεις οπλισμένους δράστες με όπλα με «μακριές κάννες», που διέφευγαν της σύλληψης. Ωστόσο περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα η αστυνομία ανακοίνωσε πως εντόπισε νεκρό τον δράστη της επίθεσης. Ο δράστης σύμφωνα με την αστυνομία αυτοκτόνησε, ενώ οι αρχές  ανακοίνωσαν πως πρόκειται για τον μοναδικό δράστη.  Επίσης ανακοίνώθηκε πως ο δράστης χρησιμοποίησε στην επίθεση περίστροφο και όχι «μακρύκανο» όπλο, όπως αρχικά είχε αναφερθεί. 

Βίντεο από τη στιγμή που ο δράστης ανοίγει πυρ έξω από το εμπορικό κέντρο

Η επέμβαση της αστυνομία και η έξοδος του κόσμου

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες είχε σημειωθεί μια ακόμη επίθεση στη Γερμανία σε τρένο κοντά στη γερμανική πόλη Βίρτσμπουργκ. Ο δράστης, που επιτέθηκε στους επιβάτες με μαχαίρι και τσεκούρι τραυματίζοντας σοβαρά τρεις ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, εμφανιζόταν σε βίντεο να δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, προαναγγέλλοντας την επίθεσή του