Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη προς τη Γερμανία όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Ads

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, προτού εκφωνήσει μια ομιλία σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

«Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ενδεχομένως θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

Ads

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί, διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Μου προκάλεσε σοκ και φρίκη η επίθεση που εκτυλίσσεται απόψε στο Βερολίνο και η απώλεια ζωών. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους φίλους μας στη Γερμανία. Η ταξιδιωτική μας οδηγία προς τους υπηκόους του ΗΒ οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή (σ.σ. του Μονάχου) απόψε είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Την καταδίκη του για την «άνανδρη και ελεεινή επίθεση» στο Μόναχο εξέφρασε μέσω twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε απόψε ένα «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παρακολουθεί την «φρικιαστική κατάσταση» στο Μόναχο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας στη Γερμανία καθώς καταβάλλουν προσπάθεια για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε η Κλίντον σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πηγή: ΕΡΤ