Ο δράστης της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου έχει καταγραφεί σε βίντεο, στην ταράτσα πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης να δηλώνει Γερμανός και να βρίζει τους ξένους. Και οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως κατά την επίθεσή του έβριζε τους ξένους. Βάσει αυτών των στοιχείων υπήρξαν σενάρια για ενδεχόμενη σχέση της επίθεσης με ακροδεξιά κίνητρα. Στη συνέχεια όμως ανακοινώθηκε πως ο δράστης, που εντοπίστηκε νεκρός, ήταν 18χρονος ιρανογερμανικής καταγωγής. 

Ads

Όπως σημειώνουν οι αρχές τα κίνητρά του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. «Πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον περίγυρό του και να ερευνήσουμε το περιβάλλον που ζούσε προτού μπορέσουμε να καταλάβουμε κατά πόσο κατελήφθη από αμόκ ή είχε τρομοκρατικά κίνητρα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου και πρόσθεσε: «Είναι νωρίς για συμπεράσματα». «Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να συνδέουν την επίθεση με ισλαμιστική τρομοκρατία», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας. 

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, εμφανίζεται ο δράστης στην ταράτσα του πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου να φωνάζει «Είμαι Γερμανός!» και να βρίζει τους ξένους. Τα σενάρια περί σύνδεσης της επίθεσης με την ακροδεξιά ενισχύθηκαν και από δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες πως  ο δράστης κατά την επίθεση έβριζε τους ξένους και φορούσε στρατιωτικού τύπου μαύρες αρβύλες. 

Σημειώνεται πως η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Μονάχου σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της επίθεσης του ακροδεξιού Αντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία (22 Ιουλίου 2011). Ο Μπρέιβικ είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από κυβερνητικά κτίρια και στη συνέχεια πραγματοποίησε μια μαζική σφαγή στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, όπου σκότωσε 69 άτομα πριν συλληφθεί. Τον Αύγουστο του 2012 καταδικάστηκε για μαζικές δολοφονίες και τρομοκρατία.