Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση επί του πορίσματος για το σκάνδαλο της Novartis, η οποία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, μία για το κάθε εγκαλούμενο πολιτικό πρόσωπο.

Ads

Η δικογραφία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζελο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Το πόρισμα της Επιτροπής, επί του οποίου θα ψηφίσουν οι βουλευτές, κρίνει ως αναρμόδια τη Βουλή να συνεχίσει την έρευνα και να λάβει αποφάσεις επί της υπόθεσης και προτείνει την επιστροφή του φακέλου, μαζί με όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «προσήλθε στην ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους».

Ads

Ο Α. Τσιπρας, απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως «μοναδική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να στήσει μια σκευωρία αλλά να μην διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση από τη Βουλή», επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα να έχει στήσει σκευωρία και να έχει επιλέξει να κουκουλώσει την υπόθεση». «Η πραγματικότητα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση να κουκουλώσει και να συγκαλύψει, αντίθετα, σκοπεύει να ακολουθήσει τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Την επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη. Που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει», υπογράμμισε. 

Όπως είχε προαναγγελθεί από τη συζήτηση αποχώρησαν η ΝΔ,η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στο σκάνδαλο επανέλαβαν τους ισχυρισμούς περι «σκευωρίας».

Αναλυτικά οι ομιλίες των πολτικών αρχηγών και των εμπλεκομένων:

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωνοντας την αποχώρηση του κόμματός του από τη συνεδρίαση κατέθεσε και αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για το σκάνδαλο της Novartis είπε απευθυνόμενος προς της πλειοψηφία: «Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο» και έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας».

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών».

Ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

«Είναι πολύ άγαρμπη η προσπάθεια σας να απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας.Διώκετε ακόμη και τον – υπηρεσιακό για 30 ημέρες-πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που επι δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη!​ ​Και θέσατε στο απυρόβλητο χωρίς δεύτερη κουβέντα​ τον δικό σας υπουργό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Οι πολίτες θέλουν – και θα ήθελαν- στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις.​ ​Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι είναι αστείο​» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι «καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».