Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Επίσης, όπως αναφέρεται «το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σε δήλωςη που έκανε, λίγο πριν να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών είναι και απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εσωτερικό, και την κυβέρνησή μου. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας».

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από τη χθεσινή έντονη κόντρα που είχε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου με τον Πάνο Καμμένο, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν είχε επαρκή κάλυψη εκ μέρους του πρωθυπουργού. Κάτι τέτοιο φάνηκε και στη δήλωση που έκανε πριν λίγο μέσω ανάρτησής του στο twitter, όπου υποστήριζε ότι «Ο πρωθυπουργός και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου». 

Η όλη φημολογία που είχε αναπτυχθεί, όπως και οι διαρροές των διαλόγων από το υπουργικό συμβούλιο ήταν που προκάλεσαν την οργή στο Μαξίμου και το απολύτως σαφές μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Το τρένο της κυβέρνησης», είπε, «προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Το μήνυμα συμπληρώθηκε με την επισήμανση για «φαντασιόπληκτες διαρροές» στον Τύπο και «πολιτικές σκοπιμότητες». Και είχε ως προφανή αποδέκτη πρωτίστως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κατάσταση από χθες το βράδυ είναι οριακά φορτισμένη.

Διαβάστε επίσης: 

Σε κάθε περίπτωση, ήταν σαφές ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών όμως είχε διαφορετική πολιτική προσέγγιση σε σχέση με τον πρωθυπουργό τόσο ως προς την διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και ως προς αυτή καθαυτή την κυβερνητική λειτουργία. Θεωρούσε αφενός πως ο πρωθυπουργός έπρεπε χθες να έχει καταστήσει σαφές στον Πάνο Καμμένο ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως συνέβη με το «plan B» στις ΗΠΑ, και θεωρούσε επίσης πως σε πολιτικό επίπεδο ίσως είναι και η ώρα του «τελικού ξεκαθαρίσματος» με τους ΑΝΕΛ και η αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «προθύμων».

Πέραν τούτων δεν είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η θυελλώδης αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο χθες στο υπουργικό, εξ ου και η επακόλουθη εύγλωττη επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πυροδότησε τις φήμες παραίτησής του. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε πως έμεινε ακάλυπτος απέναντι στις κατηγορίες που απήυθυνε ο Πάνος Καμμένος για το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του υπουργείο Εξωτερικών.