Επιμένει αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας τη Δευτέρα (7/4) ότι η πιο έντονη και επίμονη από το αναμενόμενο αύξηση των μισθών στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ads

Κατά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου συμβουλευτικών επαφών με τις ελληνικές αρχές, το Ταμείο εκφράζει την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της, με τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται στο 2,1% για το 2025. Κύριος μοχλός της ανάπτυξης παραμένουν οι επενδύσεις, ενισχυμένες από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να ενισχύεται, χάρη στην άνοδο της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται ότι ο γενικός δείκτης θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία λόγω της σταθεροποίησης των διεθνών τιμών ενέργειας. Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ ο δομικός πληθωρισμός, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται να παραμείνει αυξημένος, με βασική αιτία την ανοδική πορεία των μισθών.

ΔΝΤ: Ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Το ΔΝΤ επισήμανε επίσης ορισμένους εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, η κλιμάκωση περιφερειακών συγκρούσεων και η διεθνής πολιτική αβεβαιότητα. Τόνισε πως η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Ads

Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεχιζόμενη ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις θετικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές και τη σταδιακή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, επισημαίνοντας όμως ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που απορρέουν από την επικείμενη σταδιακή λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (Next Generation EU), καθώς και από τις διαρθρωτικές ανισορροπίες και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του παρελθόντος. Για την αντιμετώπισή τους, υπογραμμίζεται η ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να ενισχυθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΝΤ: Ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων

Επιδοκιμάζοντας την πρόοδο στη «δημοσιονομική εξυγίανση», το Ταμείο αποδίδει την επιτυχία στις αυξημένες φορολογικές εισπράξεις, ενισχυμένες από τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, τονίζεται η σημασία της διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για μελλοντικούς κραδασμούς.

Το ΔΝΤ συνιστά προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ενεργειακής ασφάλειας, και επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές δαπάνες και τον έλεγχο των κρατικών εξόδων, κυρίως στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου.

Παράλληλα, προτρέπει για συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό.

Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το Ταμείο σημειώνει τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και τη μείωση των κινδύνων, ενώ τονίζει την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης της αυξανόμενης πιστωτικής δραστηριότητας. Ειδική αναφορά γίνεται στα υψηλά κέρδη των τραπεζών, τα οποία κατά το ΔΝΤ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και της ικανότητάς τους να απορροφούν πιθανούς κραδασμούς.

ΔΝΤ – Πιερρακάκης: «Επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.

Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.

Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».

ΔΝΤ – Χατζηδάκης: Αναγνώριση της ελληνικής οικονομίας και από τον πιο σκληρό κριτή της

Από την δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δική του δήλωση ανέφερε:

«Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το “μαύρο πρόβατο”! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των διεθνών οργανισμών που υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στα social media.

Επισημαίνει ακόμη πως «η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία: Αφενός έρχεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταράξεων κι αφετέρου κανείς δεν ξεχνά πόσο αυστηρός κριτής για την πατρίδα μας υπήρξε το ΔΝΤ όλες τις περασμένες δεκαετίες -κι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης. Σημειώνει την ισχυρή επίδραση στα έσοδα τόσο της ανάπτυξης της οικονομίας όσο και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αναγνωρίζει την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις τράπεζες να ανακτούν την ευρωστία τους. Τονίζει ακόμα την πρόοδο στην προώθηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με βασικό εργαλείο τις επενδύσεις. Κι αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση και στον περαιτέρω περιορισμό του δημόσιου χρέους».

Τέλος, ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά πως έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια συνταγή: Με μια νοικοκυρεμένη πολιτική στα οικονομικά και προωθώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, με την πιο ισχυρή συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών και των νέων. Για να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Και για να πετύχουμε τον μεγάλο εθνικό στόχο της σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την πολιτική σοβαρότητας και υπευθυνότητας κερδισμένοι βγαίνουν και θα συνεχίσουν να βγαίνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!».