Έντονη λογομαχία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το «plan B» που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος στην Ουάσιγκτον.

Ads

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία με την ΠΓΔΜ και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Μακεδονικό. Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να «υπενθύμισε» στον Πάνο Καμμένο, ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας την χαράσσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και ότι ο ίδιος ο είναι αναρμόδιος. Φέρεται επίσης να του είπε ότι με την πολιτική του, εξυπηρετεί προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες και βλάπτει τη χώρα.

Ο Πάνος Καμμένος από την πλευρά του, διαμήνυσε ότι διατηρεί την άποψη του για την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά κι ότι δεν θα συμπλεύσει για την ανατροπή της κυβέρνησης. Έκανε επίσης λόγο για προσωπικές επιθέσεις, αφήνοντας αιχμές για τα σχόλια του Νίκου Φίλη για το πρόσωπό του.

Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν και άλλοι υπουργοί, με τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και στα δύο κόμματα και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο Έλληνας Σαλβίνι, όπως είπε προσφάτως ο Νίκος Φίλης, άποψη με την οποία φέρεται να συντάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ads

Όταν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ρώτησαν τον Νίκο Κοτζιά τι ακριβώς συνέβη με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με ένα λακωνικό «δεν ξέρω», αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το λεκτικό επεισόδιο.

Αποστάσεις στους ΑΝΕΛ

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τη γραμμή Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κρατούν βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Μετά τη σημερινή δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι «θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα δεχτεί τις επιπτώσεις, παραδίδοντας την έδρα του», η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε κατά το υπουργικό συμβούλιο ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και πως πάντα ψηφίζει… κατά συνείδηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ.