Στις 5 Απριλίου, μόλις προκηρύχθηκε το διαβόητα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, αντί της ένταξής τους στο επίδομα των 800 ευρώ, το Τvxs.gr είχε αποκαλύψει τον τρόπο που θα υλοποιηθεί καθώς και το μερίδιο των 470 ευρώ που θα λαμβάνει ανά καταρτιζόμενο το κάθε ΚΕΚ, «χωρίς να κουνήσει ούτε δαχτυλάκι». 

Ads

Αλλά και το περίφημο τρικ με τις πλατφόρμες που επρόκειτο να πιστοποιηθούν ώστε να εισπράττουν τα 200 από 470 ευρώ ευρώ, ανά καταρτιζόμενο από τον κάθε πάροχο, καθώς το Τvxs.gr είχε προαναγγείλει θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι επιχειρηματίες που θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ.  
 

Μάλιστα, λίγες μέρες μετά, πάλι το tvxs.gr έφερε στο φως τις 7 πλατφόρμες, απίστευτης προχειρότητας, κάποιες με κοινούς ιδιοκτήτες, που συγκρότησαν το περίφημο Μητρώο, με απόφαση του Υπουργού Ι. Βρούτση, που μάλιστα, παρέλειπε τα ονόματα των ιδιοκτητών τους, όταν αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα το tvxs.gr ενώ όταν ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα προγράμματα, αποκαλύφθηκε ότι οι πλατφόρμες είχαν για περιεχόμενο ένα συνοθύλευμα λογοκλοπών και αυτόματων μεταφράσεων, εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων που εγκρίθηκε «σε μια νύχτα», με διαδικασίες «τριμελούς επιτροπής» και έγινε περίγελως στα κοινωνικά δίκτυα. 
 
Αυτό που πλέον προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο «πάρτυ» δεκάδων εκατομμυριών που στήθηκε για λίγους επιτήδειους δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι περιβόητες «πλατφόρμες» ανήκουν σε ακραιφνή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκονται στο στενό πυρήνα υπουργών με σχέσεις που φτάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό περιβάλλον. (Διαβάστε επίσης: Στενή συνεργάτιδα Βρούτση σε «στενή σχέση» με τις πλατφόρμες των εκατομμυρίων

Κάτι που δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα φιάσκο αλλά για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΝΔ μέχρι τώρα. 
 
Διαβάστε αναλυτικά:

Οι πλατφόρμες σύμφωνα με την Εφ.Συν:

Ads

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο «ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ», είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια. 

image

image

image

image

6. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

image

image

Το φιάσκο και τα φαντάσματα του παρελθόντος

Το προφανές φιάσκο, στημένο πρόχειρα σε ελάχιστες μέρες με πρόσχημα τον κοροναϊό, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη «αρπαχτή του αιώνα» για τη χώρα, με πρωταγωνιστές τον ίδιο Υπουργό και τους ίδιους πάνω – κάτω επιχειρηματίες που επινόησαν το πάρτυ των «επιταγών κατάρτισης» τις εποχές των σκληρών μνημονίων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τώρα όμως, το σχέδιο, που τελικά διακόπηκε μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, ξεπέρασε κάθε φαντασία με 86 εκατομμύρια ευρώ (ποσό υπερδιπλάσιο, για παράδειγμα, από το φοιτητικό επίδομα όλης της χρονιάς) προς τα ΚΕΚ και 36 εκατ. ευρώ από αυτά θα μοιραστούν οι 5 ιδιοκτήτες από τις περίφημες πλατφόρμες! Μάλιστα, αρκετοί από τους επιχειρηματίες που πρωταγωνιστούν εμπλέκονται σε πολλές περίεργες υποθέσεις του «βρώμικου» χώρου. 

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε αντίθεση με τα voucher, η ενίσχυση των επιστημόνων είναι επιλέξιμη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και θα είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν περισσότερα χρήματα στους δικαιούχους και να εξοικονομηθούν 50 εκατομμύρια για το δημόσιο, ενώ τώρα 190 εκατ. ευρώ αντλούνται από πολύτιμους εθνικούς πόρους. 

Για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο των voucher της αρπαχτής, που δεν μπορεί να κρυφτεί από τα ΜΜΕ ως συνήθως καθώς ενεπλάκησαν 180.000 επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν, ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, υποστήριζαν πως όλα είναι «καλώς καμωμένα». Ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης, ένα 24ωρο πριν την τελική κατάργησή του με το πρόσχημα της «αστοχίας περιεχομένου» παρότι τα στοιχεία οδηγούσαν πλέον και στο περιβάλλον του ίδιου αλλά και του Μαξίμου, σε συνέντευξή του, ισχυριζόταν πως η κριτική είναι «γελοία», σε επίπεδο «τρολ», και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή «θα εκτεθεί». Από κοντά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που οριόταν για την επιτυχία και την ορθότητα του προγράμματος και τόνιζε: «μην τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της κυβέρνησης».