Μετά το φιάσκο με την υποτιθέμενη κατάρτιση – επιπέδου «σκόιλ ελικικού» – των Ελλήνων επιστημόνων και εν μέσω καταιγιστικών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο με το πρόγραμμα των voucher, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος. 

Ads

Στη σχετική ανακοίνωσή του (ολόκληρη παρακάτω), ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι ο λόγος της κατάργησης του προγράμματος είναι τα λάθη που παρατηρήθηκαν στις πλατφόρμες του προγράμματος, αν και αυτά είναι γνωστά εδώ και μέρες, και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης είχε φροντίσει να τα υποβαθμίσει λέγοντας ότι βρέθηκαν «τέσσερα λάθη σε δυο σελίδες». Ασφαλώς δεν ήταν ο μόνος: Πολλά κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζονταν πως όλα είναι «καλώς καμωμένα». Ακόμη και σήμερα το πρωί, και ενώ τα στοιχεία καταδείκνυαν όχι μόνο κάποιες «αστοχίες στο περιεχόμενο», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά το μέγεθος του σκανδάλου που είχε στηθεί με τα «voucher της αρπαχτής», ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε άλλη μια τηλεοπτική εμφάνιση, δήλωνε πως λαμβάνει χιλιάδες ευχαριστήρια μηνύματα από επιστήμονες και οριόταν πως «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την ακεραιότητά μας». 

Η πραγματικότητα είναι πως οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα voucher ήταν καταιγιστικές, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μονόδρομο. Το Τvxs.gr είχε αποκαλύψει από την έναρξη του προγράμματος τον τρόπο που αυτό θα υλοποιούνταν καθώς και το «πάρτι» των εκατομμυρίων που είχε στηθεί, αλλά και το περίφημο τρικ με τις πλατφόρμες που επρόκειτο να πιστοποιηθούν ώστε να εισπράττουν τα 200 από 470 ευρώ ευρώ, ανά καταρτιζόμενο από τον κάθε πάροχο. Σε αυτά προστέθηκαν σήμερα και νέα στοιχεία που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι περιβόητες «πλατφόρμες», οι οποίες θα λάμβαναν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ανήκουν σε ακραιφνή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκονται στο στενό πυρήνα υπουργών με σχέσεις που φτάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητούσε την «ντρίπλα» για να αποφύγει τη σχετική συζήτηση στη Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τελικά αναγκάστηκε να αποφασίσει την κατάργηση του προγράμματος. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

Ads

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».