Έγγραφο της Κομισιόν επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του Tvxs.gr για το κυβερνητικό σκάνδαλο με την οικονομική υποστήριξη των επιστημόνων μέσω τηλεκατάρτισης από ιδιωτικά ΚΕΚ, τα voucher της αρπαχτής.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει το τριπλό σκάνδαλο, αναδεικνύοντας πως η στήριξη των 600 ευρώ προς τους επιστήμονες μέσω της τηλεκατάρτισης, που αποδείχθηκε το απόλυτο φιάσκο λόγω της προχειρότητας που στήθηκε, κόστισε στο κράτος περισσότερο από το να είχαν ενταχθεί οι επιστημονικοί κλάδοι στο εφάπαξ επίδομα των 800 ευρώ.

Έτσι οι επαγγελματίες έχασαν 200 ευρώ,  αναγκασμένοι να συμμετάσχουν σε μια εξευτελιστική και τραγελαφική διαδικασία, και το κράτος ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια. Κερδισμένη μια μικρή ομάδα ιδιωτικών ΚΕΚ, στις τσέπες των οποίων θα καταλήξουν τα χρήματα και μάλιστα με υπουργική σφραγίδα.

Διαβάστε επίσης

Όπως είχε επισημάνει το Tvxs.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, παντελώς ανυπόστατος ήταν ο ισχυρισμός πως η συγκεκριμένη διαδικασία της κατάρτισης επιλέχθηκε ώστε το ποσό να προέλθει από κοινοτικά κονδύλια και συγκεκριμένα μέσω ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κοροναϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ένα έκτακτο πακέτο διευκολύνσεων χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ με τον τίτλο Coronavirus Response Investment Initiative (Plus) στο πλαίσιο του οποίου αφήνει ουσιαστικά ελεύθερη τη μεταφορά πόρων εντός του ΕΣΠΑ και καθιστά επιλέξιμο το επίδομα των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε είδους «κατάρτιση».

Ads

Το σχετικό έγγραφο από την Κομισιόν, που δημοσιεύει σήμερα το Documento, δείχνει τη δυνατότητα παροχής στήριξης σε χιλιάδες επιστήμονες μέσω ΕΣΠΑ δίχως την μεσολάβηση των ΚΕΚ. Ειδικότερα, το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται στην παροχή στήριξης σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει, τα «Short time work schemes STW, είναι δημόσια προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να μειώσουν προσωρινά τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση από το κράτος για τις ώρες που δούλεψαν».

Όπως επισημαίνει στο ίδιο έγγραφο η Κομισιόν, τα STW δεν απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους, «ωστόσο, εξαιτίας της τρέχουσας εξαιρετικής κατάστασης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να παρέχει στήριξη σε ειδικά προγράμματα για αυτοαπασχολούμενους».

image

Την σκανδαλώδη επιλογή της κυβέρνησης κατήγγειλε και η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. «Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορονοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση», αναφέρει σε ανάρτησή της και προσθέτει: 

«Επομένως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης. Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της».