Συνέχεια στην «κόντρα» που προέκυψε χθες στη Βουλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, μετά από επίκαιρη ερώτηση του ίδιου, δίνει ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος.

Ads

Με σημερινή δήλωσή του, αναφέρεται στη χθεσινή δευτερολογία του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος συνέκρινε την σημερινή κατάσταση με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα των ετών 2007 και 2008.

«Μου προκάλεσε εύλογη απορία το γεγονός, ότι ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε μόνο στα έτη 2007 και 2008 παραλείποντας το 2009. Εκτιμώντας ότι πρόκειται για παροδικό κενό μνήμης του υπενθυμίζω ότι το 2009, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και προτείνω ξανά σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,6% , δηλαδή στο μισό του σημερινού», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

«Είτε το έκανε για να υπερασπιστεί τη δική του πολιτική, είτε το έκανε για να μειώσει τη δική μας πολιτική. Μικρή αξία έχουν τέτοιου είδους συγκρίσεις για τους καταναλωτές», συνεχίζει ο Γιώργος Βλάχος.

Ads

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τροφίμων τον Σεπτέμβριο 2024 ανήλθε σε ποσοστό 3,2% δηλαδή διπλάσιο από αυτό του Σεπτεμβρίου 2009», καταλήγει.

Ακρίβεια: Η απάντηση του Γιώργου Βλάχου στις δηλώσεις Θεοδωρικάκου

«Κατά τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου για τη λειτουργία της αγοράς ο κ. Θεοδωρικάκος επέλεξε στο κλείσιμο της δευτερολογίας του -αφαιρώντας μου έτσι κάθε δυνατότητα απάντησης- να αναφερθεί στη δική μου περίοδο υπουργίας και να ανατρέξει στον πληθωρισμό τροφίμων των ετών 2007 και 2008.

Είτε το έκανε για να υπερασπιστεί τη δική του πολιτική, είτε το έκανε για να μειώσει τη δική μας πολιτική. Μικρή αξία έχουν τέτοιου είδους συγκρίσεις για τους καταναλωτές. Αφού όμως την επέλεξε καλό θα ήταν να έλεγε όλη την αλήθεια και όχι τη μισή. Μου προκάλεσε εύλογη απορία το γεγονός, ότι ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε μόνο στα έτη 2007 και 2008 παραλείποντας το 2009. Εκτιμώντας ότι πρόκειται για παροδικό κενό μνήμης του υπενθυμίζω ότι το 2009, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και προτείνω ξανά σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,6% , δηλαδή στο μισό του σημερινού.

Κάτωθι, επισυνάπτω πίνακα με τον πληθωρισμό τροφίμων σε μηναία βάση από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Σεπτέμβριο 2009 (ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό που προκύπτει από την εξέλιξη των μεγεθών είναι ότι ήταν μια δύσκολη μάχη αλλά με την εφαρμογή των μέτρων αγορανομικού χαρακτήρα (transfer pricing, έλεγχοι υπερβολικής κερδοφορίας, κλπ) πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καταφέραμε να μειώσουμε σταδιακά το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων από τον Δεκ. 2008 σταθερά σε μεγέθη κάτω του 4% και τον παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο 2009 σε ποσοστό 1,6%.

Για την ιστορία αναφέρω ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τροφίμων τον Σεπτέμβριο 2024 ανήθλε σε ποσοστό 3.2% δηλαδή διπλάσιο από αυτό του Σεπτεμβρίου 2009».